Här testar du dig

Om du haft osäkert sex och känner dig osäker på om du fått någon könssjukdom eller inte, är det viktigt att du testar dig.

Det här är en film för dig som funderar på om du ska testa dig eller känner dig orolig. Du får höra vad andra tänker och varför de tycker att det är viktigt att testa sig. Om du arbetar på en ungdomsmottagning eller med unga på andra sätt, kan du använda filmen för att prata om oro efter osäkert sex och vikten av att testa sig.

Vart testar man sig?

Du kan testa dig och få råd på flera olika slags mottagningar:

  • Ungdomsmottagning
  • Gynekologisk mottagning
  • Venereologmottagning
  • Mödravårdsmottagning
  • Hud- och könsmottagning
  • Vårdcentral
  • I Stockholm, Göteborg och Malmö finns mottagningar som är speciellt inriktade mot män som har sex med män.

Tonåring

Är du tonåring är ungdomsmottagningen ett alternativ. De finns på många större orter och har erfarenhet av att träffa unga och av att bedöma symtom. Många ungdomsmottagningar tar emot patienter upp till 25 år.

umo.se hittar du en lista med alla ungdomsmottagningar i bokstavsordning efter postort.

Stockholmare

Bor du i Stockholm med omnejd är du, oavsett ålder, välkommen till RFSU:s klinik på Medborgarplatsen. RFSU-kliniken erbjuder preventivmedelsrådgivning, provtagning och behandling av könssjukdomar samt graviditetstest. De erbjuder också rådgivning, problemorienterade samtal och psykoterapi, i kortare eller längre terapier.

Stadsbo

För dig med kuk

I större stad kan du oavsett ålder söka råd på en Hud- och Venklinik. De läkare som jobbar där, hudläkare eller venereologer, är oftast de som har störst kunskap om manligt kön och de problem som kan drabba detta. Kan de inte själva hjälpa den sökande har de ett väl utvecklat kontaktnät och kan remittera till rätt instans. En del sjukhus har sex- och samlevnadsmottagningar, Sesam-mottagningar, dit du kan vända sig.

För dig med fitta

Du kan vända dig till en barnmorske- eller gynekologmottagning. En del sjukhus har sex- och samlevnadsmottagningar, Sesam-mottagningar, dit du kan vända sig. Alla dessa alternativ gäller oavsett din ålder.

Mindre ort/landsbygd

För dig med kuk

Bor du på en mindre ort eller på landsbygden är distriktsläkaren det första alternativet. Några av dem har gynekologiska och andrologiska kunskaper, om inte bör de ha ett kontaktnät att remittera dig till. Oftast behöver man remiss för att komma till rätt instans så distriktsläkaren är aldrig fel att börja med.

För dig med fitta

Du kan vända dig till en barnmorske- eller gynekologmottaning. En del sjukhus har sex- och samlevnadsmottagningar, Sesam-mottagningar, dit du kan vända sig. Alla dessa alternativ gäller oavsett din ålder.

Via internet

Umo.se – en ungdomsmottagning på nätet

1177.se – sjukvårdsrådgivning på nätet. Du kan även ringa 1177 för rådgivning via telefon.

Vardguiden.se – hälso- och sjukvårdsinformation från Stockholms läns landsting, vars webbplats självklart är tillgängligt även för den som inte bor i Stockholm. Mycket av informationen finns på flera språk.

RFSU-kliniken

Är du över 20 år är du välkommen till RFSU-kliniken, som finns på Medborgarplatsen i Stockholm.