Till sidans huvudinnehåll

Kroppslig integritet och känslor

arrow Tidigare metod Nästa metod arrow

Prata om könsnormer med tidningen WOW!

Om metoden

Syftet med metoden är att diskutera normer om kön och att ge eleverna möjlighet att tänka fritt om vad de gillar och inte gillar, oberoende av könsnormer.

Kom ihåg! Alla identifierar sig inte som tjej eller kille. Ett sätt att inkludera är till exempel att säga hen om man inte vet att det är en han eller hon. Man behöver inte alltid vara könsneutral men det är viktigt att förmedla att det finns fler än två kön.

Förberedelser

Ladda ner och skriv ut bilden och texten nedan eller använd tidningen Wow (där bilden och texten finns på sidan 13). Förbered dig gärna också genom att läsa om trans på transformering.se

Vadå tjejigt & killigt?!

Finns det något som är killigt och tjejigt? Och vad händer för den som vill göra tvärt emot, eller bara vara på sitt eget sätt?

Jasmine vet aldrig om hen ska gå till tjej- eller killavdelningen när det är dags att köpa kläder. Hen fattar inte varför det måste vara uppdelat.
– Vadå tjejigt och killigt?! Som om det gick att sätta människor i två olika lådor. Vem har bestämt det? Det går ju inte att säga att människor gillar vissa saker bara för att de föds med snopp eller snippa.
Hen tycker att det är konstigt att det bara verkar finnas två lådor, en för tjejer och en för killar. I dem finns vissa leksaker, kläder, aktiviteter och sätt att vara. I tjejernas låda har till exempel dans och snällhet hamnat. I killarnas ligger skateboardåkning och att vara
stökig.
– Alla borde ju ha en varsin låda, med alldeles egna grejer.

Text ur tidningen Wow – en liten tidning om stora frågor
Text och bild att skriva ut finns att ladda ner längst ner på sidan. 

Så här gör du

Låt eleverna läsa texten om Jasmine tillsammans och titta på bilden (den finns även på sidan 13 i tidningen Wow). Diskutera sedan frågorna i helgrupp eller i mindre grupper.

Diskussionsfrågor

  • Vad är normer? Vad är en norm kopplat till kön?
  • I texten benämns Jasmine som hen istället för han eller hon. Vet ni vad det betyder?
  • På bilden är den ena sidan blå och den andra sidan rosa. Varför är det uppdelat så tror ni?
  • När man föds är det många som vill veta om man är en pojke eller flicka. Varför vill de veta det?
  • Tycker ni att det finns tjejiga grejer och killiga grejer, har ni några exempel? Varför är de tjejiga/killiga?
  • Är det någon som har sagt att du inte kan göra någonting på grund av det kön du har/tillhör? Har någon hindrat dig från att göra det du vill på grund av ditt kön?
  • Jasmine står i mitten och säger att hen gillar både killiga och tjejiga saker, vad tänker ni om det?
  • Om man föds med snippa och kallas för tjej, men känner sig som en kille, vad kallas det?