Till sidans huvudinnehåll

Prata känslor

Om metoden

Leken “Känslosallad” är en metod med syfte att sätta ord på och avdramatisera känslor. Det är också ett sätt att visa på den blandning av känslor som är vanlig under puberteten. Diskussionen efteråt är en möjlighet att konkretisera känslorna och få eleverna att reflektera kring hur de hanterar sina egna och andras känslor.

Förberedelser

Stolar i en ring. Det ska vara en stol mindre än antalet deltagare.

Känslosallad: Så här gör du

Skriv ordet känslor på tavlan och låt eleverna säga några olika känslor de kommer på. Förmedla att alla har förmåga att känna alla känslor, men att det är olika hur mycket vi visar. Vissa visar sina känslor mycket och ofta, andra håller dem mer för sig själva.

Ge eleverna varsin känsla, till exempel pirrig, nyfiken, glad och förbannad. Varje känsla ska innehas av minst två personer. Alla elever sitter i ringen utom du.

Starta leken med att ropa ut att (till exempel) alla pirriga ska byta plats. De som fått den känslan byter då plats med varandra samtidigt som du själv sätter dig på en av stolarna. Någon blir alltid utan stol, den blir då ny lekledare och ska ropa ut en ny känsla.

När som helst kan lekledaren ropa "känslosallad!" i stället, och då måste alla resa sig och hitta en ny stol. Även då gäller det för lekledaren att hinna ta en ledig plats. Leken har inget tydligt slut utan pågår så länge det är roligt.

Diskussion om känslor: Så här gör du

När ni lekt färdigt låter du leken övergå i ett samtal om känslor. Nedan hittar du förslag på diskussionsfrågor.

Att veta vad man känner

Är det svårt att känna skillnad på ja-känsla och nej-känsla? I vilka situationer? Kan man känna både ja och nej till något samtidigt? Hur ska man göra när man inte riktigt vet?

Att veta vad någon annan känner

Hur vet man vad någon annan känner? Hur kan man visa känslor? Vad ska man göra om man inte vet vad den andra personen känner?

Många känslor samtidigt

Känner man ibland känslosallad? Hur ska man göra då?

Svårt att visa sina känslor

Är det svårt att visa känslor? I vilka situationer då? Varför är det svårt? Hur kan man visa sina känslor för andra?

Kärlek i livet

Varför är det viktigt? Varför inte? Synliggör att det inte är säkert att alla varit kära och att alla kanske inte tycker att det är lika viktigt med kärlek. Lyft att vi också känner kärlek till, och får kärlek från, vänner och familj.

Kärlek kan vara härligt och kärlek kan vara jobbigt

Hur känns kärlek? Synliggör att kärlek kan väcka många olika slags känslor. Kärlek kan vara rosa moln, lycka och fyrverkerier men också oro, handsvett, saknad och sorg. Bekräfta att vi kan känna olika och att vi har olika erfarenheter.

Att visa någon att man är kär

Varför är det svårt? Hur kan man göra? Kan man bara säga det rakt ut? Varför inte?

Måste man göra vissa saker när man är ihop?

Finns det saker man måste göra om man är ihop? Kan det kännas så? Synliggör att man kan vara kär utan att vilja kramas och pussas.

Kan man pussas och kramas även om man inte är ihop?

Måste man vara ihop för att få göra vissa saker? Synliggör och bekräfta att man kan vilja göra pirriga saker även om man inte är kär.

Kan man vara kär i flera samtidigt?

Synliggör och bekräfta att man kan vara kär i flera samtidigt. Kan man vara ihop med flera? Betona att det viktiga är att vara schyssta mot varandra och att alla får vara ihop på de sätt de vill, så länge ingen tycker att det känns jobbigt.