Till sidans huvudinnehåll

Verkliga frågor ställda till sexualupplysare

Om metoden

Detta är en metod som bygger på riktiga frågor som unga ställt till RFSU:s sexualupplysare. Metoden är ett bra sätt att prata om sex och relationer utan att det blir personligt. I metoden finns inga självklara svar utan syftet är istället att skapa samtal och få eleverna att reflektera kring relationer, känslor, ömsesidighet och sex.

Förberedelser

Välj ut ett eller några av fallen som ni ska diskutera. Tänk gärna ut följdfrågor.

Så här gör du

Läs upp en fråga i taget och diskutera hur man skulle kunna hjälpa frågeställaren.

Hjälp eleverna att reflektera över hur de tolkar frågan. Tänker de att det är en kille eller en tjej som skrivit? Blir svaren olika beroende på vilket kön frågeställaren har? Hjälp eleverna att tänka inkluderande och inte fastna i stereotypa könsroller eller heteronormativa svar.

Genom att ställa följdfrågor och eventuellt komma med alternativa förslag på lösningar kan du uppmuntra till spännande och kreativa diskussioner.

Frågekort 1: "Jag gillar en tjej jättemycket"

"Hej! Jag har ett problem. Jag gillar en tjej jättemycket och vi pratar ibland och säger hej till varandra, har ögonkontakt och sånt. Ibland känns det som att hon gillar mig och ibland inte. Jag vet inte vad jag ska göra! Skolan är snart slut och om jag inte gör något nu kanske jag inte får någon chans igen eftersom vi antagligen inte kommer att gå i samma klass på gymnasiet. Jag gillar verkligen den här tjejen och vill bli tillsammans med henne, vad ska jag göra?!"

 • Vad tycker ni att personen kan göra?
 • Hur kan man göra om man vill bli tillsammans med någon?
 • Vad kan man göra om man får ett nej?
 • Hur kan man själv säga nej?


Frågekort 2: "Jag skulle vilja ta kontakt, men jag vet inte riktigt hur jag ska göra"

Hej! Jag är kär i en kille i min parallellklass. Jag har varit kär i honom lite till och från i flera år. Just nu känner jag mig väldigt kär och det känns som att han gillar mig med. Men allting känns ganska osäkert. Vi läser matte ihop och då brukar vi titta på varandra. Jag skulle vilja ta kontakt men jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Man vill ju inte att det ska kännas konstigt. Det känns lite jobbigt att bara gå fram till honom och säga att jag gillar honom. Jag vet inte alls hur jag ska göra, jag vet ju inte heller om han också gillar killar.

 • Vad kan den här personen göra?
 • Hur kan man visa att man gillar någon?
 • Vad kan man säga om man inte vill säga det rakt ut?

Frågekort 3: "Jag blir så otroligt nervös!"

Hej! Jag har alltid varit en person trivts bra som singel, tills jag blev tillsammans med en kille. Det är länge sedan det tog slut mellan oss men då upptäckte jag att jag älskade att vara ihop med någon! Sedan dess har jag hela tiden velat bli tillsammans med någon, men så fort jag är bland killar blir jag så otroligt nervös. Istället för att försöka visa att jag är intresserad tror jag att jag omedvetet spelar svårflörtad och istället skrämmer bort alla. Det blir alltid precis tvärtemot vad jag vill och jag har alltid problem med att få kontakt med killar. Vad ska jag göra?

 • Vilka tips vill ni ge till den här tjejen?
 • Hur kan hon göra för att inte bli så nervös?
 • Kan man göra saker fastän man är jättenervös?


Frågekort 4: "Jag skulle jättegärna vilja ha sex"

Hej! Jag är snart 14 år och har ingen kille. Jag vill så gärna ha en. Och jag skulle jättegärna vilja ha sex. Hur ska jag göra? Snälla hjälp.

 • Vad skulle du vilja säga till den här personen?
 • Går det att ha sex utan att ha ett förhållande med någon?
 • Hur kan man göra för att träffa någon?