Till sidans huvudinnehåll
En hand med armband och silverringar håller i en troskant. Ovanför troskanten syns en stomipåse.

Lusten ser inga hinder

En funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom hindrar inte ett härligt sexliv. Vi vill krossa den fördomen genom att visa att vi är precis lika vackra, kåta och sexiga som alla andra. För lusten ser inga hinder. En kampanj från RFSU och Funktionsrätt Sverige.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Se filmen Lusten ser inga hinder

Syntolkad version av filmen


Läs våra berättelser om lust och njutning

Personer med funktionsnedsättning och kronisk sjukdom delar här själva sina berättelser och erfarenheter av sex, lust och njutning. Alla citat är autentiska och alla bilder är av personer med egen funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom. 

Ta del av fler berättelser på instagram.com/lustenseringahinder

Man i profil för sin hand mot örat. Rummet är fyllt av orangeaktigt ljus.
Anonym. Har en hörselnedsättning.

Kan man stöna om man är döv?

"Det här är en fråga jag fått och det är klart att vi kan stöna. En annan fördom är att döva låter jättemycket för att de inte hör sig själva. Här vill jag bara svara att alla låter olika mycket, även hörande. Men en lite rolig berättelse i sammanhanget var en gång när jag och min partner hade sex på köksbordet. Nästa morgon ringde grannen på och undrade varför vi möblerade om på nätterna. Vi hade inte hört att bordet gnisslade så mycket!"

En kvinna med kort rosa hår syns i profil. Hon blundar och smeker sin hals.
Moa. 25 år. Lever med autism.

Jag känner ingen skam

"Under mina tonår var jag ointresserad av att delta i den hets och press som fanns runtomkring mig när det kom till sex. Det gjorde att jag tog tid på mig och istället utforskade min sexualitet när jag var mer mogen och förstod mig själv bättre. Jag tror också att jag känner mindre skam än folk i allmänhet tack vare min autism. Det ligger ingen inneboende skam i att något jag tänker på, alla har ju sina kinks, för mig är det inte skamligt."

En hand med målade naglar på ett naket lår. Handen smeker sig in under kalsongkanten  och i bakgrunden anas ett rullstolshjul.
Man. 50 år. Lever med ryggmärgsskada.
“Vid ett tillfälle när jag stod upp för att sträcka på mig så kom min tjej in från ett annat rum och gick ner på knä och gav mig det bästa oralsex jag någonsin haft. Jag har ingen känsel, men upphetsningen sitter i hjärnan och hjärtat.”

Vad behöver man tänka på för att ha sex med någon med ryggmärgsskada?

"Tankar, känslor och fantasier finns, oavsett hur kroppen fungerar fysiskt. Även om man inte har alla funktioner så finns ju upphetsningen ändå, och man kan ha sex på massa olika sätt. Man löser situationen när den uppkommer. I en sexig situation får båda parter bli kreativa."

Två personer omfamnar varandra hårt. I fokus syns händer som river en naken rygg. Det är rosa ljus i rummet.
Mackan. 47 år. Blind.

Sex känns mer sedan jag blev blind

"Jag upplevde inte världen taktilt innan jag blev blind. Jag har fått en annan uppfattning om hur hud känns och hur olika den är på olika delar av kroppen. Jag gillar nackar, jag älskar till exempel när min partner är kortklippt eller rakad i nacken. Jag tänkte inte alls på nackar när jag var seende. Jag har också blivit mer känslig för beröring. All beröring har blivit mer laddad, men i det sexuella så finns det en annan närhet nu. Sex har blivit bättre. Jag har inte förlorat något sexuellt i och med att jag förlorat min syn, utan istället fått uppleva sex på en massa andra sätt!"

En kvinna med långt mörkt hår ligger på en säng med slutna ögon. I förgrunden syns händer som är på väg att smeka hennes haka och hals.
Anonym. 28 år. Lever med schizofreni.
“Shibari är fantastiskt, det ger nästan en spirituell upplevelse. Att ha något mot kroppen som håller en på plats är, precis som ett tyngdtäcke, lugnande och befriande.”
(Shibari är den japanska konsten att erotiskt binda någon med rep)

BDSM-kulturen är väldigt präglad av kommunikation och samtycke

"Inom BDSM krävs kommunikation och tydligt samtycke. Annars kan det vi sysslar med bli skadligt. Det jag lärt mig från BDSM-kulturen har hjälpt mig kommunicera i sexuella sammanhang generellt."

Det är inte så komplicerat egentligen

"Trots att jag lever med schizofreni så kan jag ändå samtycka. Det är högst individuellt hur man samtycker till sex vid funktionsnedsättning. En bra princip är att vara lyhörd."

En person ligger på en säng och smeker sitt bröst. Händernas naglar är målade.  I bakgrunden skymtar en rullstol
Elliot. Icke-binär. Helkroppsförlamad.

Alla människor har ju sex på olika sätt, även normisar

"Prat under sex handlar för mig om mer saker än själva sexet. Till exempel att jag ber om att få hjälp att flytta min arm. Det kanske inte en normis behöver säga. Men jag pratar om minst lika mycket sexuella saker under sexet som min partner. Ofta avdramatiserar jag sexet genom att vi pratar om det i förväg, men inte alltid. Ibland bara händer det och då löser vi det efterhand."

Kvinna står upp iklädd svarta underkläder. Ovanför troskanten syns en stomipåse. Hon viker ner troskanten med vänster hand.
Anonym. Lever med mag- och tarmsjukdom.
“När det gäller stomi kan bli lite lustigt, eller pinsamt eller komiskt ibland för att den låter. Så en stomi pruttar och beroende på ens partner eller situationen kan det bli alltifrån pinsamt till komiskt. Det blir som en lite extra musprutt. Min partner är dock väldigt förstående och inkännande.”

Har ditt sexliv förändrats efter din diagnos?

"Idag krävs lite mer planering när det gäller att ha sex. Man kanske behöver ha nära till toalett eller medicin och då kan man inte ha den spontana sexualiteten vilket kan vara något man saknar, särskilt om det är något man haft tidigare. Kanske kör man längst en landsväg och vill ha en snabbis i busken men så kan man inte det för man har inte tömt stomin på några timmar. Det finns dock stort rum för anpassning ändå; vill man ta en snabbis i busken kan man kanske hitta en annan buske att tömma stomin i först! Spontaniteten har förändrats."

En kvinna iklädd underkläder i spets ligger på rygg i en säng. Hon är amputerad vid höger axel och under knät på höger ben. Vi ser hur hon drar av ett silikonskydd av stumpen.
Gittel. 51 år. Lever med amputerat underben, amputerad arm och stomi.
“Jag kallar min protes för Gunvor. Vi brukar ta av henne och ställa henne bredvid. Hon är så stel och otymplig.”

Härligt med en person som ser mig som den jag är

"Vi njuter lika mycket både min kille och jag. Sedan är det klart att vi har fått utforska en hel del, vad fungerar, vad är skönast? Ska protesen vara med eller inte? Det är härligt med en person som ser mig som den jag är just nu, han ser mitt hjärta, han ser inte delarna jag saknar."

Vi är hungriga på sex båda två

"Jag trodde efter olyckan att nu är det slut med sexet. Men så var det ju absolut inte. Vi har ett fantastiskt sexliv och kan njuta när vi vill och hur vi vill. Jag är i klimakteriet och visst blir jag svettig emellanåt, men det behövs absolut inget glidmedel!"

Kvinna sitter på en säng iklädd underkläder i spets. Hon är amputerad vid höger axel Vänster hand är lyft mot ansiktet. Rött och grönt ljus fyller rummet.
Gittel. 51 år. Lever med amputerat underben, amputerad arm och stomi.

Vi skrattar lika mycket som vi njuter

"Det finns ställningar vi inte ens försöker med för att det ändå inte är lönt. Det som funkar bäst är när jag rider honom, då kan jag sitta på knä. Jag kan hålla min hand mot sänggaveln eller trycka min överkropp med hans. Eller att vi båda håller i min hand. Det var riktigt häftigt första gången vi testade detta."

"Det blev missionärsställning första gången, jag hade sagt att jag inte visste om jag klarade av det eller inte. Men sen fanns inga hinder! Man får testa, och ibland blir det “oj, nu trillar jag”. Vi skrattar lika mycket som vi njuter."

Två ansikten vänd mot varandra i profil. Det är blått ljus i rummet.
Hanna. 43 år. Lever med autism och tvångssyndrom.
“Jag har autism och är inte så mån om att passa in i normer och vara 'normal'. Jag har till exempel aldrig fejkat en orgasm.”

Jag tolkar ofta saker bokstavligt

"Som tonåring fick jag frågan av en främmande man i en affär om jag ville komma hem till honom och dricka te. Jag tolkade det bokstavligt, att vi skulle fika och prata och kanske bli vänner. Och när han ville visa mig sitt sovrum sa jag ja för att jag var nyfiken på inredningen - och utan förvarning klädde han av sig! Jag blev ganska paff."

Vi skojar mycket om sex

"Vi skojar mycket om sex. Om vi inte haft sex på länge så kan vi skämta om att det är kattens fel för att den kommer och lägger sig emellan oss i sängen. Eller på kvällen när vi har gått och lagt oss så kan jag fråga om han ska stoppa in den, och menar bettskenan."

Kvinna med synnedsättning håller om sin man. Hon lutar sig in mot hans halsgrop. Vi ser hans bakhuvud med vitt kort hår och hans nakna axlar.
Tiina. 57. Lever med synnedsättning.

Böcker triggar igång nya fantasier

"Både böcker och film ger lust och kan trigga igång känslor och fantasier. Jag tycker det kryddar relationen och får en att våga nya saker. Vi har alltid tyckt om att läsa tillsammans, att han läser högt och vi blir inspirerade. Vi läste Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset på ett tåg till Tyskland när vi var nykära. Då var det en annan svensk som satt bredvid och lyssnade hela resan. Och vi har fortsatt läsa tillsammans, och att sedan prata om det vi läst. Det har fördjupat vår relation."

Tro på din egen uppfattning om vad som är attraktivt

"Bara för att jag inte kan se dig betyder ju inte det att jag inte kan känna attraktion. Jag vill ju lära känna dig på ett sätt som är bra för mig. Bygga upp något och jobba fram det så det känns bra för båda."

Två ansikten vänd mot varandra i profil. Det är blått ljus i rummet.
Anonym. Lever med mag- och tarmsjukdom.

Sex i duschen kan vara både nytta och nöje.

"I början var jag osäker på hur mina sexpartners skulle reagera på att jag har en kropp som fungerar annorlunda. Kommer de att tycka det är äckligt för att jag har stomi eller problem med tarmkanalen? Det är en del av kroppen som många tycker att det är pinsamt att prata om. De största rädslorna kring ifall en partner ska tycka att ens mag- och tarmproblem är obehagliga kommer upp när jag träffar någon ny. Samtidigt tror jag det är lättare för oss med sjukdomar i tarmkanal eller urinvägar att närma sig samtalsämnen om sex och kroppen, eftersom vi är mer vana att prata om de kroppsdelarna."

"Alla positioner fungerar förstås inte lika bra; kanske behöver man ett underlag i sängen, och ibland behövs andra anpassningar. Eller så har man sex i badrummet, sex i duschen kan vara både nytta och nöje!"

En person sitter i rullstol bredvid en säng. En hand med målade naglar drar av personens skjorta.
Elliot, 30 år. Icke-binär. Helkroppsförlamad.

Som förlamad måste jag använda ord

"Kommunikationen mellan mig och den jag har sex med blir mycket bättre tack vare min funktionsnedsättning. Detta eftersom jag är förlamad och måste använda ord för att beskriva vad jag vill att vi gör när vi har sex. Det gör också att personen jag har sex med blir mer säker eftersom jag berättar hur jag vill ha det. Ofta går det utan ord, det bara händer, men när jag märker att den jag har sex med är osäker på vad jag klarar av så berättar jag hellre själv än att jag låter partnern gissa."

"Jag tror att många backar för att de inte vet vad jag klarar av. Då brukar jag trycka på kommunikationen, att andra också kommunicerar vid sex. Och att jag lovar att berätta vad jag behöver hjälp med."

Samma längtan efter sex och närhet

"Vissa förutsätter att jag inte har något intresse av sex och relationer, men en kronisk sjukdom har ingenting att göra med ifall man har lust eller inte. Man har samma längtan efter sex och närhet. Allt det där finns ju inom en ändå, oavsett funktion."

"Sex finns i mina tankar precis som det gjorde innan jag blev sjuk, eller kanske till och med mer. Sjukdomen kan påverka vad jag kan göra och hur, samma längtan finns kvar. Det är allmänmänskligt."

En man bakifrån för sin hand ovanför sin axel och ned mot ryggen. Rummet är fyllt av varmt rött ljus.
Kvinna, 45 år, lever med myalgic encefalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome.

Hur länge kan du ha sex?

"Det är som att fråga ’Hur långt är ett snöre?’. Det beror på hur man definierar sex och hur länge beror på vad vi gör. Det brukar inte vara seriösa människor som frågar sådana saker."

"Efter att jag fick en kronisk sjukdom i vuxen ålder, har sex och njutning blivit ännu viktigare för mig än innan. Smärta och begränsningar i kroppen är min vardag. Det har blivit ännu viktigare att hitta saker som kroppen kan njuta av, så att den inte bara blir ett negativt bagage av smärta. Det har fått mig att upptäcka och utveckla min förmåga att njuta av både sex och sensualitet. Det var då jag började intressera mig för bdsm. Jag fokuserar på upplevelser där kroppen ger njutning och glädje."

En man tittar förföriskt in i kameran och för sina händer runt sin hals. Rummet är fyllt av ett orangeaktigt ljus.
Tiina, 57 år. Lever med synnedsättning.

Ögonkontakt blir ju svårt

"Rent sexuellt kan det vara lite svårare för oss eftersom sex ofta börjar med ögonkontakt. Att man ser någon och blir intresserad. Den möjligheten har inte jag överhuvudtaget. Någon kan sitta och titta på mig och jag vet inte om det. Ibland om jag var ute med kompisar kunde de säga ”det är en kille som sitter och tittar på dig”. Och då kunde jag bjuda upp honom!"

"Om jag träffar någon som inte heller ser så har man andra sätt att närma sig varandra, som är mer etablerade. Till exempel att man pratar eller ofta vill vara med varandra, då känner man att den andra personen är intresserad."

"Nu när många dejtar via nätet och appar blir det nog att man söker kontakt på ett annat sätt. Jag går ju inte efter utseende utan på hur folk är. Det är mitt första sätt att få kontakt. Att känna attraktion bygger på hur någon beter sig och vad den säger. Jag tror det har mer betydelse för mig eftersom jag inte kan gå efter en bild av någon."

"När jag var yngre kunde en vanlig fråga på krogen vara "vill du känna på mig?" speciellt av män som druckit lite. De kanske utgick från hur det är att titta på någon och bli attraherad, och tänkte att jag skulle känna på dem och bli det. De kanske ville ha något slags omdöme typ ”du verkar krallig” [skratt] eller att de ville ha sitt utseende bekräftat. Men om jag känner på någon då vill jag att det ska vara någon som jag verkligen vill känna på. Det är en väldigt intim gest."

En kvinna ligger på rygg med slutna ögon. Vi ser hennes högra axel som saknar arm. Rummet är fyllt av ett rött och grönt ljus.
Gittel, 51 år. Lever med amputerat underben, amputerad arm och stomi.

Womanizer är kvinnans bästa vän!

"Jag visste inte om jag kunde ha sex efter olyckan, men min barnmorska sa att jag inte behövde oroa mig! Det kändes bra att veta det när det väl var dags att ha sex med någon annan. Så jag onanerade för att utforska om jag kunde få orgasm. Och det kunde jag! Womanizer är kvinnans bästa vän. Utan den stannar världen!"

Vad behöver någon veta för att ha sex med en person med din funktionsnedsättning?

"Att det inte finns några hinder, man måste prova sig fram tillsammans och få en egen uppfattning om sin egen kropp. Det är helt individuellt vad man kan göra och vad man gillar. Jag visste inte att jag kunde få en orgasm efter olyckan. Man får prova och testa sig fram. Bara för att jag bara har ett ben eller en påse på magen, skulle jag inte kunna njuta?"

Lyssna på tre personer samtala om kampanjfilmen

Moa, Gittel och Erling lever alla med, eller är partner till någon med, en funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom. Vad tycker de om kampanjfilmen? Är den verklighetstrogen? Vad möter de själva för fördomar kopplat til sex och funktionalitet?