Till sidans huvudinnehåll

Lärare osäkra på hur man pratar sex – nu kommer hjälp från RFSU!

Hur pratar man om porr, ömsesidighet och samtycke med en högstadieelev? Med hjälp av Skolverkets Metoo-pengar lanserar RFSU nu Metodbanken – en digital tjänst för lärare som vill bli bättre på att prata om de svåra frågorna.

Porrfilter, sexuella trakasserier och samtyckeslag. Frågor om unga och sexualitet debatteras ofta i media och många har åsikter om hur skolans sexualundervisning ska se ut. Samtidigt visar en granskning av Skolinspektionen att många lärare känner sig osäkra på hur de ska prata om till exempel normer, värderingar och hbtq-frågor. Med Metodbanken vill RFSU sprida sina erfarenheter av att prata om sex och relationer med unga.

– Här delar vi med oss av våra mest använda metoder, men skickar också med goda råd kring sådant vi lärt oss under våra många år av samtal med unga. Det kan handla om allt från relationer och säkrare sex till hur man kan prata om porr och vad samtycke egentligen är, säger Kalle Röcklinger, sakkunnig inom utbildning på RFSU.

Politiskt behöver mer göras för att stärka lärare och garantera elever en god sexualundervisning, enligt Hans Linde, förbundsordförande på RFSU.

Regeringen har lovat att göra sexualundervisningen obligatorisk på lärarutbildningen från 2021, men det är hög tid att kommuner och friskolor satsar mer på kompetensutveckling inom grundskola och gymnasium. Frågorna behöver också ingå i SFI och gymnasiets språkintroduktion.

– Alla har rätt till en lustfylld undervisning om kropp och sexualitet som utgår från deras behov och frågor. Det är en grundläggande rättighet, säger han.

Om RFSU:s metodbank för undervisning om sex och relationer

Efter #Metoo avsatte regeringen 120 miljoner kronor till bland annat Skolverket för att förebygga sexuellt våld och sexuella trakasserier. Det är delar av dessa pengar som nu använts för att bygga upp Metodbanken.

I arbetet med sidan har RFSU frågat lärare vilket stöd de vill ha för att kunna ge en så bra sexualundervisning som möjligt. En sak blev tydlig: vad man ska göra på lektionerna vet lärarna redan, det är hur man ska göra det som är utmaningen.

RFSU:s metodbank för undervisning om sex och relationer riktar sig till lärare från mellanstadiet till gymnasiet. På sikt är tanken att den ska omfatta fler åldersgrupper och även rikta sig till exempelvis fritidshem och särskola.

Metodbanken lanseras idag, den 9 september, på rfsu.se/metodbanken