Till sidans huvudinnehåll

Ingrid skapade stjärnfamiljen

I början av 2009 pågick upprörda diskussioner inom politiken om vad en familj ska vara eller inte vara. Ingrid Engarås myntade då ett fleruddigt alternativ – stjärnfamiljen. 2009 kom ordet med på Språkrådets lista över nya ord.

Du skapade begreppet stjärnfamilj, varför?

– Jag såg att det behövdes ett samlingsbegrepp för många olika sorters familjekonstellationer. Ett inkluderande begrepp som inte värderar olika sorters familjer som bättre eller sämre.

Hur kom du fram till just det ordet?

– Varje människa kan liknas vid en stjärna, strålande, unik, med förmågan att själv välja sina relationer och definiera sin familj. Vikten läggs på innehållet i relationen, istället för kön, antal personer eller biologiskt släktskap.

Vilka använder ordet stjärnfamilj?

– Språkliga förnyare och radikala tänkare tog först till sig stjärnfamilj, men det sprids snabbt. Enföräldersfamiljer, barnlösa par, flergenerationsfamiljer, adoptionsfamiljer, kontaktfamiljer, singelhushåll med flera kallar sig för stjärnfamilj.

Vad har du mött för reaktioner?

– Begreppet uppmärksammas av populära folkliga veckotidningar som Allas och Hemmets Journal. Innan valet 2010 använde sig den rödgröna oppositionen av begreppet stjärnfamilj då de formulerade sin uppdaterade familjepolitik. Men svenska Wikipedia har vägrat ta med begreppet.

Finns stjärnfamilj i fler länder än Sverige?

– Ordet fungerar inte att direktöversätta, men jag har fått positiva reaktioner från Norge och Danmark, där det finns familjer som tagit till sig begreppet.

Helena Björk

Foto: Ann Mossberg