Till sidans huvudinnehåll

Göra slut

Att göra slut kan vara svårt, man vet inte alltid vad man vill och man kan behöva fundera ett tag. Och när man väl bestämt sig, hur gör man då slut på ett schysst sätt?

Det kan vara svårt att göra slut. Både att komma fram till själva beslutet och att berätta det för sin partner. Kanske drabbas du av dåligt samvete för att göra din partner ledsen, något som naturligtvis är svårt att undvika om känslorna fortfarande finns där. Men det är också viktigt att ta de egna känslorna på allvar och inte fortsätta att vara tillsammans om det inte känns rätt eller om du inte mår bra av relationen.

Göra slut eller inte

Det är inte alltid helt lätt att veta vad man vill. Det är vanligt att fundera lite fram och tillbaka. Den enda dagen känns allt bra och andra dagar verkar det omöjlig att fortsätta tillsammans. Det kan ta tid att komma fram till ett beslut, men det kan också vara jobbigt att vara kvar i en relation som blir allt sämre.

Livet kan kännas hopplöst den dagen då det tar slut. Det är viktigt att du tillåter dig den sorg som kan finnas, en sorg som båda partner kan känna.

Anledningen till att relationen tar slut kan vara många. Kanske har du och din partner helt enkelt vuxit ifrån varandra, kanske har kärleken tagit slut eller att någon av er blivit kär i någon annan. Eller kanske är det så att du äntligen orkat ta steget att bryta upp från en relation som du inte mått bra i.

Funderingarna på att bryta upp eller ej brukar man bära med sitt ett tag och det kan ta längre eller kortare tid att komma fram till ett beslut. Förutom att anledningen till varför man bryter upp påverkar hur svårt det är att fatta ett beslut så påverkar naturligtvis även andra omständigheter. Bor ni tillsammans, har ni barn ihop, är relationen relativt ny eller har ni varit tillsammans många år och hunnit skaffa sig gemensamma vänner och lärt känna varandras släkt. En annan sak som påverkar är hur man ser på relationer. Hur stark är tanken på den livslånga relationen? Ser du det i så fall en sepration som ett misslyckande?

Hur gör man slut?

Det finns bra och dåliga sätt att avsluta en relation. I de allra flesta situationer så är det bästa sättet att prata med varandra på en plats där ni kan förbli ostörda och att ni har ordentlig med tid för varandra. Att göra slut per telefon, med ett sms eller under ett upphetsat gräl är sällan bra. Men om du misstänker att din partner kan bli hotfull när du berättar att relationen är över så ska ni inte vara ensamma. Då är det bättre att ringa eller kanske skriva ett brev, eller ha någon med sig så du kan känna dig trygg.

När du gör slut så är det bra att vara ärlig, men för den skull behöver du ju inte säga onödiga saker som kan såra.