Till sidans huvudinnehåll

Dålig relation

Hur vet man att man är i en dålig relation? Och vad ska man göra? När är det dags att bryta upp?

När är en relation dålig?

Vad som är en dålig relation kan i viss mån vara väldigt subjektivt. En del personer verkar, enligt andra, stå ut med alldeles för mycket i ett förhållande och för en del krävs det inte mycket för att de ska bli missnöjda med sin relation. En huvudregel kan dock vara att när det jobbiga i en relation väger över och överskuggar det som är bra, då har relationen blivit en dålig relation.

“Jag har ignorerat min intuition och alla varningstecken bara för att inte vara ensam.”
Malin, 30

Har du en dålig relation?

Om du känner att du befinner dig i en dålig relation finns det några saker att fundera över. Om det är så att ni tidigare haft det bra och att detta är en tillfällig svacka kan det vara värt att "rida ut stormen" och jobba med att förändra det som är negativt just nu. Är det istället så att relationen alltid, eller under en längre tid, har fått dig att må dåligt finns det några frågor du kan ställa dig själv:

  • Varför vill jag att relationen ska fortsätta? Det kan finnas olika skäl, kanske även sådant som du inte uttalat för dig själv.
  • Har jag en realistisk bild av relationen? Är det för att du hyser ett hopp om att det kan ske en förändring till det bättre? Har du då något "bättre" att tänka tillbaka till, eller drömmer du om en positiv samvaro som du egentligen inte vet om du kan få med just den här personen.
  • Vad bygger relationen på från början? Tänk tillbaka – har det funnits en ömsesidig respekt, omtänksamhet och en gemensam vilja att få det att fungera?
  • Tar vi ett gemensamt ansvar för att få relationen att fungera? Ibland kan man finna sig vara den enda som har kämpat för förhållandet, från början till nuläget.


Bryta upp en dålig relation

Fundera på om du får ut det du vill ha av en relation med den här personen. Om du inte får det, aldrig har fått det och är osäker på om så kommer att ske i framtiden, är det förmodligen bäst att försöka förändra situationen. Det kan kännas oerhört smärtsamt att lämna en person man har engagerat sig så mycket i och bli ensam istället. Kanske känns det som att du inte orkar med en förändring? Ofta är det dock så att en dålig relation tär mer på en, än att leva ensam. Som singel är du också öppen för nya, förmodligen bättre, möjligheter. Kanske träffar du någon som får dig att må bra.

“Det har varit av och på i många, många år. Kompisarna har tröttnat på att lyssna på mig. Jag vill så gärna att det ska funka men vet inte om det går.”
Markus, 37

Söka hjälp för att fortsätta tillsammans

Om det finns många bra saker i relationen att bygga på, och att detta är en relation du vill kämpa för, finns det andra saker du kan göra. För det första behöver du få veta om din partner också kan tänka sig att kämpa för relationen. Om så är fallet, var inte rädd för att ta hjälp utifrån. Ibland kan det behövas att man bollar med någon utomstående kring hur man har det tillsammans för att komma vidare. Ni kan till exempel vända er till familjerådgivningen i er kommun eller gå i parterapi.

Läs mer om relationer på Vårdguiden och UMO.se