Till sidans huvudinnehåll

Tips som kan öka lusten

Bristande lust är något som kan drabba alla. Här är några tips på vad du kan göra för att öka din lust.

Fysiskt nära utan att ha sex

Ett sätt att bryta det negativa kan vara att ni är nära varandra fysiskt utan att ha sex. Att kramas, ligga nakna och smeka varandras kroppar men att inte beröra könen. Det kan vara viktigt att båda känner sig trygga med att fysisk närhet inte ska följas av krav eller förhoppning om mer. Det kan vara bra, eller till och med nödvändigt, att lova varandra att inte ha sex under en tid för att man ska våga vara fysiskt nära varandra. Det kan då bli möjligt att genom smekningar av partnerns kropp utveckla den sensuella repertoaren. Kanske kan man då undvika kopplingen till eventuella ångest- eller obehagsreaktioner som kan väckas vid kroppslig beröring när situationen associeras med krav och förväntningar om sexuell prestation.

LÄS MER: När medicin påverkar lusten 

Ha endast skön sex

Att bara ha sex som är skönt låter kanske som en självklarhet, men många människor har sex som de inte njuter av och som de inte känner sig nöjda med. Detta kan påverka lusten negativt. Att testa nya sätt att ha sex på och välja bort det som inte är skönt kan leda till att lusten kommer tillbaka. Olika former av sex kan också kännas skönt på olika sätt. För bästa möjliga njutning är det bra att vara medveten om vilken form av beröring som kan leda till att de känns extra skönt för en själv. Exempelvis får de flesta kvinnor enklast orgasm genom att klitoris stimuleras. 

Se över och vårda relationen

Om den minskade sexlusten mest hänger ihop med den relation du lever i så är det naturligtvis viktigt att reda ut vad som inte fungerar eller känns bra. Hur känner ni inför varandra? Finns attraktion kvar? Hur jämlika är ni? Hur är stämningen och gemenskapen? Har ni roligt tillsammans och trivs eller består vardagen mest av tristess och bråk? Att dela på vardagens ansvar och arbete är viktigt. Både för att relationen ska vara bra men också för att båda ska ha ork att tänka på sex. Inte minst gäller detta under småbarnstiden, som är en tid med stora omställningar och mer arbete i hemmet.

Ta egna sexuella initiativ i tanke eller handling

Att fantisera och tänka på sex på egen hand är ett kravlöst sätt att väcka lust. Det kan skapa en positiv känsla och upphetsning utan krav på att det måste leda till något. Att vara upphetsad måste inte leda till en sexuell aktivitet eller en prestation av något slag. Men om tillfället känns rätt så kan man också ta de initiativ som känns rätt just då. Vare sig det gäller att ha sex på egen hand eller tillsammans med en partner. Den som under en tid främst svarat på en annan persons sexuella initiativ kan behöva vända det. De sexuella inviterna kan ju komma vid tidpunkter som inte alls känns rätt för en själv och att man då måste "jobba upp" den egna lusten och upphetsningen.