Till sidans huvudinnehåll

Sex, kropp och hälsa på svenska

Ladda ner alla filmer här

Alla behöver kunskap om sin kropp och sin hälsa, oavsett vilket språk man pratar. Därför har RFSU tagit fram filmer om kropp, sex och relationer för dig som undrar.

Det finns 17 filmer om sådant som är bra att veta för att kunna ta hand om sig själv och sin hälsa. Du får lära dig om kroppen: till exempel om mens, graviditet och hur en förlossning går till. Vi berättar hur du kan njuta av sex, undvika könssjukdomar och vad du kan göra om det gör ont att ha sex.

Du hittar också information om sexuellt våld, heder och könsstympning. Och du får veta vart du kan vända dig för att få vård, råd och stöd.

Mens

Mens är en blödning från slidan som flickor och kvinnor får varje månad. I filmen får du veta vad mens är, vilka mensskydd du kan använda och vad du kan göra om du har ont när du har mens. Du får också information om vilken tid i månaden du kan bli gravid.

Preventivmedel

Filmen om preventivmedel handlar om hur du kan göra om du vill kunna ha sex utan att bli med barn. Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskade graviditeter, till exempel p-piller och spiral. Du kan också använda kondom, det skyddar mot både oönskade graviditeter och sjukdomar man kan få genom sex.

Abort

Filmen om abort handlar om vad du kan göra om du är gravid men inte vill få barn. Abort betyder att man avslutar en graviditet. I Sverige har alla rätt till abort till och med vecka 18. Det går att göra abort senare, men då behöver du ha särskilda skäl. Att göra abort är inte farligt och du kan bli gravid och få barn även om har du gjort en abort tidigare i livet.

Graviditet

Filmen om graviditet handlar om hur du blir gravid och vilka dagar i månaden du kan bli med barn. Du får veta vilka tecken det finns på att du är gravid, till exempel att du har ömma bröst, mår illa eller inte har fått din mens. Du får också information om vad du kan göra om du vill sluta vara gravid och göra abort.

Förlossning

Filmen om förlossning handlar om hur det går till när man föder barn i Sverige, från att värkarna börjar tills att barnet är fött. Du får veta hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du som är könsstympad eller omskuren kan få inför förlossningen. Du får också information om hur ett kejsarsnitt går till.

Tiden efter förlossningen

Tiden efter förlossningen innebär ofta en stor omställning, både fysiskt och psykiskt. I den här filmen får du veta vad som händer i kroppen efter att du fött barn, hur du kan lindra vanliga besvär och vart du kan vända dig om du får problem efter förlossningen.

Kvinnans kön

I filmen om kvinnans kön får du veta hur vulvan och vaginan ser ut och fungerar. Du får också lära dig vad som händer med underlivet när du blir upphetsad, vad kvinnlig könsstympning eller omskärelse innebär och hur könet förändras genom livet.

Mannens kön

I filmen om mannens kön får du veta hur penis och pung ser ut och fungerar. Du får veta vad manlig omskärelse innebär och hur könet förändras genom livet. Du får också veta vart du kan vända dig om du har svårt att få stånd och vad det kan bero på.

Puberteten

I puberteten utvecklas kroppen från barn till vuxen. Man får till exempel hår runt könet och kan börja tänka mer på sex. Flickor får sin första mens och pojkar sin första utlösning. Det betyder att man kan bli gravid eller göra någon gravid. I den här filmen får du veta hur kroppen och känslorna förändras under puberteten och vart du kan vända dig om du har frågor eller funderingar.

Klimakteriet

Klimakteriet kallas den period när man slutar få mens och inte längre kan bli gravid. I den här filmen får du veta vad som händer med kroppen och humöret under klimakteriet. Du får också kunskap om hur du kan lindra vanliga besvär, till exempel om du svettas mycket eller känner dig torr i slidan.

Könssjukdomar

I filmen om könssjukdomar får du information om sjukdomar som kan överföras genom sex, till exempel klamydia, herpes och HIV. Du får veta hur olika sjukdomar smittar, och hur du kan skydda dig genom att använda kondom. Du får också information om vart du kan vända dig för att testa om du har en könssjukdom.

Lust och njutning

Filmen om lust och njutning handlar om hur du kan ha skönt sex tillsammans med andra. Du får lära dig om klitoris och vilka andra delar av kroppen som är känsliga för beröring. Du får också veta hur du kan onanera och ha sex med dig själv.

När sex gör ont

Filmen om när sex gör ont handlar om vad du kan göra om det gör ont att ha samlag eller sex. Du får också veta vad smärtan kan bero på, till exempel att du inte vill ha sex eller inte är tillräckligt upphetsad och våt. Det finns också sjukdomar som kan göra att det gör ont att ha sex.

Slidkransen

I filmen om slidkransen får du information om hur slidans öppning ser ut. Det finns inte någon mödomshinna som täcker slidöppningen. Slidans öppning kallar vi istället slidkrans. Det är inte sant att man alltid blöder första gången man har samlag, och det går inte att se på slidan om någon haft sex eller inte.

Könsstympning

Kvinnlig könsstympning eller omskärelse innebär att man skär bort eller skadar delar av könet på en flicka eller kvinna. Det är förbjudet i Sverige och i många andra länder. I den här filmen får du veta mer om olika typer av könsstympning och vilka problem det kan leda till. Du får också veta vart du som utsatts kan vända dig för att få hjälp.

Hedersrelaterat förtryck och våld

Filmen om heder handlar om hedersrelaterat förtryck och våld. Det är när släkt eller familjemedlemmar bestämmer över någon annans kropp, sexualitet och liv. Ibland sker det med hot, våld och tvång. Det kan innebära att man inte får ha relationer med vem man vill eller ha sex före äktenskapet. Du får också veta vad den svenska lagen säger och vart du kan vända dig för att få hjälp.

Sexuellt våld

Sexuellt våld är att göra något sexuellt mot någon annans vilja, till exempel att ha sex med någon som inte vill. I filmen om sexuellt våld får du veta hur man kan reagera under och efter en våldtäkt och vart du kan vända dig om du har blivit våldtagen. Du får också information om vad den svenska lagen säger.