Bögrevolutionen i Damaskus

RFSU dokumentär

Bögrevolutionen i Damaskus

  • 0.5x
  • 1x
  • 1.25x
  • 1.5x
  • 2x

Ladda ner avsnitt

Följ våra podcast: iTunes och RSS

Om avsnittet

Första gången Khaled Alesmael besöker ett hemligt Hamam (turkiskt bad) är han tjugoett år gammal. “Ägarna tog inte hand om det, men det var ju inte en plats för de som söker lyx utan ett ställe för bögar att träffas i hemlighet.” På början av 00-talet var det ingen som trodde att säkerhetspolisen skulle lägga tid på att leta upp homosexuella. Men så en dag dras Khaled in i en taxi av två poliser. “Är livet slut nu?” Hinner Khaled tänka innan bildörren slår igen.

Trots att det är förbjudet med samkönade sexuella handlingar i Syrien så upplever Khaled fram till dagen då han blir terroriserad av poliserna att han kan vara sig själv och leva relativt fritt. Dessutom finns det en spänning på hamamerna som Khaled beskriver som nästan magisk. Men ganska snart späcks hans "rosaskimrande" bubbla och Khaled förstår att det är farligare än han trott.

När Khaled flytt Syrien och kommit till Sverige så tänker han att här kan han vara öppet gay. Men på asylboendet i Åseda upplever han snabbt en stark homofobi bland de andra boende. En dag bestämmer sig Khaled för att revolutionen måste ske även i Sverige.