Till sidans huvudinnehåll

Mensfesten - om det livsfarliga blodet

RFSU dokumentär

Mensfesten - om det livsfarliga blodet

  • 0.5x
  • 1x
  • 1.25x
  • 1.5x
  • 2x

Ladda ner avsnitt

Följ våra podcast: iTunes och RSS

Om avsnittet

När Sofia Balasundaram får sin första mens måste hon tillbringa tre dygn instängd i ett rum, sovandes på golvet. Allt hon rör vid måste tvättas. Sedan firar familj och vänner ankomsten av Sofias mens med en stor fest.

- Alltså det är konstigt, det är pinsamt. Men det är ju bara första gången vi firar, efter det ska man va så diskret som möjligt. Då ska man gömma sig igen, säger Sofia.

Om det är något som går som en röd tråd genom samtliga kulturer och länder när det gäller mens så är det skammen. I vissa delar av världen blir det rent av dödligt, som i Nepal där flera kvinnor dött i de menshyddor de blir förvisade till under menstruationen, eftersom de anses orena.

Även här i Sverige finns ideer om smuts och orenhet kring menstruerande kvinnor och fortfarande lever skammen, tystnaden och smusslandet kvar kring något som återkommer varje månad i alla menstruerares liv.

Följ med på en vindlande odysse i mensskammens fotspår. Från en tv-studio i Stockholm, vidare till en skolgård, en mensfest och hela vägen till menshyddorna i Nepal.