När missfall blev mord

RFSU dokumentär

När missfall blev mord

  • 0.5x
  • 1x
  • 1.25x
  • 1.5x
  • 2x

Ladda ner avsnitt

Följ våra podcast: iTunes och RSS

Om avsnittet

I detta avsnitt av RFSU dokumentär träffar vi Maria Teresa Rivera som efter att ha drabbats av ett missfall vaknar upp i en sjukhussäng fastspänd i handfängsel. Vid hennes sida står polisen som säger att Maria Teresa är arresterad och misstänks för att ha mördat sitt barn. "Var är ditt barn?" Frågar poliserna. "Vilken barn? Jag är inte gravid!" Svarar Maria Teresa chockat.

“I El Salvador har kvinnor en uppgift: att föda barn. Staten tar våra sexuella och reproduktiva rättigheter – vilket leder till att vi blir bestulna på våra mänskliga rättigheter” berättar Maria Teresa Rivera. Hon fortsätter: “Staten och männen får bestämma över våra kroppar – men inte vi själva”.

Efter ett missfall döms Maria Teresa till 40 års fängelse för mord. Förhållandena i kvinnofängelset är fruktansvärda, speciellt för någon som dömts för att ha dödat ett barn. Medfångarna skrek “Barnamördare! Barnaätare!” Efter mig, berättar Maria Teresa. I hela fyra år hålls hon inlåst innan domen tillslut ogiltigförklaras. Maria Teresa blir känd som en kvinnorättskämpe - vilket i sig är förknippat med livsfara, och hon flyr El Salvador och söker asyl i Sverige.

Hör Maria Teresa berätta om det tuffa livet som kvinna i El Salvador, om hur det är att leva i ett land med världens strängaste abortlagar.
Foto: Linda Axelsson, DN Global.