Till sidans huvudinnehåll

Vasektomi – det mytomspunna klippet

RFSU dokumentär

Vasektomi – det mytomspunna klippet

  • 0.5x
  • 1x
  • 1.25x
  • 1.5x
  • 2x

Ladda ner avsnitt

Följ våra podcast: iTunes och RSS

Om avsnittet

När Fredrik vid 45 års ålder träffar sitt livs kärlek som inte vill äta hormoner, bestämmer han sig för att sterilisera sig.

- Jag var mest rädd för att bli deformerad. Men det hade varit så djupt egoistiskt att min lilla rädsla skulle tvinga någon annan att genomgå det här hormon-experimentet med kroppen, säger Fredrik.

När det kommer till preventivmedel ligger det ofta på kvinnors axlar att ta ansvar för att skydda sig mot oönskade graviditeter. Och än har inget effektivt p-piller för män uppfunnits. Men vad många inte vet är att det med ett enkelt ingrepp går att knipsa av sädesledarna och på så sätt göra män som inte vill ha fler barn sterila.

Men trots det enkla, effektiva ingreppet, fritt från biverkningar, är det ytterst få män som väljer att genomföra vasektomi. Fördomar om hur det påverkar mannens sexualitet, potens och utlösning verkar vara en av anledningarna till mäns rädsla för det mytomspunna klippet.

Möt läkaren Doug Stein som reser världen över för att sprida budskapet om vasektomi. Hör Fredriks tankar och farhågor kring ingreppet. Följ med till USA, Kenya och Indien för att upptäcka att fördomarna och myterna verkar likna varandra världen över. Och vad består egentligen utlösningen av efter en vasektomi?