Till sidans huvudinnehåll
traditionella kambodjanska dansare på en scen
En traditionell dansföreställning i samband med lanseringen av I accept-kampanjen.

Kampanj i Kambodja sätter press på regeringen

2019 accepterade Kambodjas regering FN:s rekommendationer att legalisera samkönade äktenskap. Men inte mycket har hänt sedan dess. Nu lanserar RFSU:s partnerorganisation RoCK kampanjen ”I accept”, för att förändra attityder hos allmänheten gentemot hbtq-personer och i förlängningen öka trycket på regeringen.

– Vi vill att regeringen ska känna sig ansvarig. Den kan inte bara acceptera rekommendationerna och sedan känna sig klar. Den är skyldig hbtq-communityt här hemma ett agerande, säger Pisey Ly, en av RoCK:s grundare.

RFSU stort stöd i arbetet

Organisationen har sedan starten 2009 arbetat för hbtq-personers lika rättigheter i Kambodja. De mellan varven tomma löftena och långsamma processerna är tröttande, säger Pisey Ly, men hon blir rörd när hon tänker på hur långt man trots allt kommit. Och RFSU har varit ett stort stöd på vägen.
– Ni har tjatat på oss att dokumentera. Och nu påminner den kunskapsbank vi byggt upp oss om hur mycket vi åstadkommit hittills. Förhoppningsvis kan dokumentationen av vårt arbete också vara till hjälp för andra länder som i framtiden vill gå samma väg. Pisey Ly understryker vikten av att hbtq-personer själva involveras i beslut kring hur förändringsarbetet ska utföras.

Pisey Ly var med och grundade RoCK. Mycket har hänt sedan starten.

Hon är lite bränd av att få agendan hi-jackad av andra organisationer eller politiska partier och därför noga med att alltid ha en förankring på gräsrotsnivå. Kambodjas såriga förflutna gör att tilltron till politiken bland befolkningen inte alltid är så stor. Kommer förändringen underifrån blir den kraftfullare.

ett gäng ungdomar med munskydd håller om varandra
Ett gäng ungdomar vid lanseringen av I accept-kampanjen.

Kampanjen lyfter hbtq-erfarenheter

Kampanjen ”I accept” är därför helt baserad på berättelser från hbtq-personers egna erfarenheter. Med hjälp av bland annat två filmer vill man lyfta fram deras röster och berättelser för att öka förståelsen, acceptansen och stödet i samhället. Budskapet är att liksom alla andra vill hbtq-personer gifta sig med den de älskar och bilda familj, enligt kambodjanska traditioner och med ett juridiskt erkännande. Den ena filmen visar en transperson som bildar familj och uppfostrar sina adopterade barn i sann kambodjansk anda, det vill säga med vänlighet, respekt och omtanke mot omgivningen.
– Budskapet är att vi är alla kambodjanska medborgare med kambodjanska värderingar. Det spelar ingen roll vilken sexuell läggning eller identitet vi har.

en man skriver brev på kambodjanska
En pappas hjärta kan vara lika stort som en mammas.

I den andra filmen sitter en pappa och skriver brev till sin homosexuella son. Han ber om ursäkt för att han förskjutit honom från familjen och hoppas på förlåtelse och återförening.
– Vi ser ofta pappan som familjens överhuvud, han som har koll på traditionerna. Men vi vill visa att en pappas hjärta är lika stort som en mammas.

Hos RoCK är dörren alltid öppen

Tyvärr är det inte alltid lika enkelt i praktiken. Många hbtq-personer kämpar med att få sina föräldrar att acceptera dem. För dem är RoCK som en andra familj och här står dörren alltid öppen.
– Folk kommer inte bara till RoCK för att förändra lagen, de kommer hit för att de blivit förälskade i någon av samma kön och inte vet hur de ska berätta för sina föräldrar. Vi lär oss av varandra. Vi delar erfarenheter, gråter, skrattar, tar en öl och umgås. Det här är ”real life university”, säger Pisey Ly.

I accept-kampanjen

... syftar till att öka acceptansen, förståelsen och stödet för hbtq-personer. Här är kampanjsajten där det också går att se filmerna.