Till sidans huvudinnehåll
Rörelsen för hbtq-personers rättigheter växer. Här poserar en artist utanför en dragklubb i Phnom Penh.

Kambodja

RFSU har samarbetat med kambodjanska organisationer i över ett decennium. Trots att homosexualitet och abort är lagligt finns det mycket att göra.

I Kambodja är abort lagligt. Regeringen stöttar också rätten till sexualundervisning och sedan bara ett par år är ämnet en del av läroplanen. På sociala medier pågår en feministisk mobilisering och ett ifrågasättande av konservativa könsroller. Hbtq-rörelsen i landet växer.

Samtidigt vet få om att abort är lagligt i landet och stigman är utbredd. Homosexualitet är inte kriminaliserat men diskrimineringen är utbredd. Kambodjas tidigare våldsamma historia med decennier av inbördeskrig präglar fortfarande landet. Trots stora förbättringar vad gäller hälsa och utbildning finns fortfarande en utbredd fattigdom. Likt många länder i regionen, går Kambodja mot ett alltmer auktoritärt styre och ett minskat utrymme för sociala rättigheter.

Sexualundervisning är numer ett obligatoriskt ämne i kambodjanska läroplanen.

RFSU:s arbete i Kambodja

RFSU har stöttat organisationer i Kambodja i över tio år. RFSU har även bidragit till att revidera den kambodjanska läroplanen, eftersom sexualundervisning nyligen blivit ett obligatoriskt ämne i läroplanen. RFSU stöttar också lärarutbildningen i Kambodja så att blivande lärare får verktyg för att undervisa på ett sätt som utgår ifrån ungas egna frågor.

Filmen visar hur RHAC:s unga sexualupplysare åker ut i byarna för att svara på barn och ungas frågor.

RFSU:s samarbeten

Rainbow Community Kampuchea (RoCK)

RoCK grundades 2009. RoCK är landets första registrerade organsiation för hbtq-rättigheter. För närvarande har de cirka 1.500 medlemmar och flera anställda. De strävar efter att förändra samhällets värderingar genom utbildningskampanjer och förespråkar att lagar införs för att stödja deras sak. 

Rainbow Community Kampuchea (RoCK)

Reproductive Health Association of Cambodia (RHAC)


RHAC grundades 1996 och är en ledande organisation i Kambodja som arbetar för att göra sexuell och reproduktiv hälsa och rättogheter tillgängligt för alla. Organisationen erbjuder hälsotjänster i 19 av 25 provinser. RHAC arbetar med påverkansarbete både lokalt och nationellt,
bland annat med att förbättra tillgången till vård och att adressera sexuellt och könsbaserat våld. Inom ramen för RHAC:s ungdomsprogram får unga människor sexualupplysning vilket bidrar till en ökad hälsomedvetenhet. Genom satsningar på digitala verktyg som datorer och mobiler effektiviserar RHAC sitt arbete och når ut till fler. 

Reproductive Health Association of Cambodia (RHAC)

Klahaan

Klahaan är en feministisk organisation som fokuserar på kvinnors rättigheter. Mycket av organisationens arbete sker online. Detta för att nå den stora andelen unga bland befolkningen. Bland annat skickar man ut webbenkäter för att kartlägga kvinnors erfarenhet av våld i nära relationer, gör digitala namninsamlingar för att mobilisera politiskt och använder sociala medier för att sprida sitt budskap.

Klahaan

Rachana Bunn är grundare av den feministiska kambodjanska organisationen Klahaan.

The Cambodian Center for Human Rights (CCHR)

CCHR är en organisation som arbetar för mänskliga rättigheter genom påverkansarbete, stärkande av lokalsamhället samt nätverkande med andra icke-statliga organisationer. Genom samarbetet med RFSU vill CCHR förbättra och garantera hbti-personers mänskliga rättigheter i landet. Projektet riktar främst in sig på politiker, CSO:s och andra icke-statliga organisationer.

The Cambodian Center for Human Rights (CCHR)

Många kvinnor är anställda i Kambodjas stora textilindustri. Im Sophal arbetar som hälsoutbildare på RHAC och genomför uppsökande aktivitet. Här pratar hon om preventivmedel under lunchrasten på en fabrik.