Till sidans huvudinnehåll
Kvinnlig textilarbetare på en fabrik i Kambodja där organisationen RHAC erbjuder sjukvård.

Kambodja

RFSU samarbetar i Kambodja. Trots att homosexualitet och abort är lagligt finns det mycket att göra.

Kambodjas tidigare våldsamma historia med inbördeskrig präglar fortfarande landet. Trots stora förbättringar vad gäller hälsa och utbildning finns fortfarande en utbredd fattigdom.

Homosexualitet är inte kriminaliserat men diskrimineringen är utbredd. Abort är lagligt under vissa omständigheter men de flesta känner inte till lagstiftningen och abort är tabubelagt. Tillgången till sexualundervisning är begränsad.

Filmen visar hur RHAC:s unga sexualupplysare åker ut i byarna med sina mopeder för att tala med barn och unga och svara på deras frågor.  Fler filmer om RHAC:s arbete på Youtube

RFSU:s samarbeten i Kambodja

The Cambodian Center for Human Rights (CCHR)

En MR-organisation som jobbar med påverkansarbete, stärkande av lokalsamhället samt nätverkande med andra icke-statliga organisationer. Genom samarbetet med RFSU vill CCHR förbättra och garantera hbti-personers mänskliga rättigheter i landet. Projektet riktar främst in sig på politiker, CSO:s och andra icke-statliga organisationer. The Cambodian Center for Human Rights (CCHR)

Reproductive Health Association of Cambodia (RHAC)

är IPPF-medlem och erbjuder SRHR-tjänster i landet. RFSU stöttar RHAC:s påverkansarbete gällande sexualundervisning, tillgång till fri abort samt sexualitet och icke-diskriminering. Bland annat uppmärksammar RHAC transexuellas krav på hormonbehandling, vilket idag inte finns att tillgå från den statliga sjukvården. Reproductive Health Association of Cambodia (RHAC)

Rainbow Community Kampuchea (RoCK)

startades år 2009 och drivs av hängivna aktivister och volontärer. Det är landets första registrerade hbtqi-organisation. Inom den närmaste tiden kommer RoCK fokusera på att påverka lagen så att homosexuella par ska få adpotera barn och gifta sig samt att transsexuella ska kunna ändra sitt juridiska kön. Rainbow Community Kampuchea (RoCK)

Klahaan

är en feministisk organisation med fokus på kvinnors rättigheter. Mycket av organisationens arbete sker online. Detta för att nå den stora andelen unga bland befolkningen. Bland annat skickar man ut webbenkäter för att kartlägga kvinnors erfarenhet av våld i nära relationer, gör digitala namninsamlingar för att mobilisera politiskt och använder sociala medier för att sprida sitt budskap.
Klahaan