Till sidans huvudinnehåll
Demonstration av kondomanvändning inför en stor grupp kvinnor i Shompole, Kenya

Kenya

I Kenya stöttar RFSU organisationer som bland annat jobbar med reproduktiv hälsa, genusfrågor och hbtq-personers rättigheter.

Kenya ligger i Östfrika. Trots en stark ekonomisk utveckling lever stora delar av den kenyanska befolkningen i fattigdom. Abort är inte tillåtet och homosexualitet är olagligt. Mödradödligheten är hög och tillgången till sexuell och reproduktiv hälsoservice är dålig, framförallt på landsbygden och i städernas slumområden.

RFSU:s samarbeten i Kenya

The Federation of Women Lawyers (FIDA)

FIDA är en väletablerad organisation som funnits i 32 år. Huvudfokus ligger på att ge juridiskt stöd till kvinnor och deras barn. Med RFSU:s stöd ska organisationen nu också kunna fokusera på påverkansarbete gällande rätten till abort. The Federation of Women Lawyers (FIDA)

Kaz Entertainment

Kaz Entertainment står bakom den sexpositiva podcasten The Spread, som bryter normer och lyfter kvinnors sexualitet som något positivt och lustfyllt. Med RFSU stöd producerar Kaz ett flertal podavsnitt årligen. Stödet ska också ge möjlighet att basera poddarna på akademisk forskning. Säsong 3 av The Spread sändes 2019 och laddades ner 159.000 gånger. Kaz Entertainment

The Kenya Legal & Ethical Issues Network on HIV and AIDS (KELIN)

KELIN är en liten, men väletablerad organisation som bildades för att stärka mänskliga rättigheter i relation till hiv. Idag inkluderas ett bredare SRHR-perspektiv i organisationens arbete. RFSU stöttar organisationen i deras påverkansarbete gällande abort. The Kenya Legal & Ethical Issues Network on HIV and AIDS (KELIN)

The Nest 

The Nest är ett konstnärskollektiv som har som ambition att utforska identiteter. Kollektivet har fått mycket uppmärksamhet kring sina normbrytande projekt, vilka inkluderar filmer och böcker om heterosexualitets- och könsnormer. I samarbete med RFSU kommer man nu fokusera på ifrågasättande av normer kring sexuell läggning och identitet. The Nest 

Q-initiative

Sedan 2015 stödjer RFSU organisationen Q-initiative i Eldoret i västra Kenya. Q-initiative är en hbt-organisation som främst arbetar för att stärka hbt-personers rättigheter och organisering och med RFSU:s stöd arbetar Q-intiative för att bli en självständig organisation och en röst för hbt-personer i Eldoret.

Centre for the Study of Adolescence (CSA)

RFSU stödjer CSAs påverkansarbete med att få in sexualundervisning i den nationella läroplanen. Det görs genom att öka förståelsen för betydelsen av sexualundervisning för unga, bland beslutsfattare och andra aktörer. Centre for the Study of Adolescence (CSA)

African Women's Development and Communication Network (FEMNET)

Regional organisation som arbetar för att stärka afrikanska kvinnors ledarskap för uppnå jämställdhet, fred och hållbar utveckling. Projektet med RFSU fokuserar på att stärka dialogen med lokala, kulturella samt religiösa ledare. Detta för att på så sätt diskutera hur kulturella och religiösa normer, som  till exempel könsstympning, påverkar kvinnors SRHR. African Women's Development and Communication Network (FEMNET)