Till sidans huvudinnehåll
Två kvinnliga försäljare på marknaden i Accra, Ghana. Kvinnorna bär varor på huvudet och varsitt barn i sjal på ryggen.

Ghana

Ghana ligger i Västafrika mellan Elfenbenskusten, Burkina Faso och Togo. Här samarbetar RFSU med organisationer som arbetar för bland annat bättre aborträtt och sexualupplysning.

Abort är tillåtet i Ghana vid fara för kvinnans hälsa och liv, men tillgången, framförallt för fattiga kvinnor på landsbygden är ytterst begränsad. Kränkningar av de sexuella rättigheterna är utbrett och få har tillgång till sexualundervisning.

I Ghana finns stora skillnader mellan tillgång till hälsa och service i stad och på landsbygd. Framförallt är skillnaden stor mellan södra Ghana där huvudstaden Accra ligger och de norra delarna. Den sexualundervisning som finns i skolorna är inte uppdaterad och lärarna är oftast inte utbildade. Kliniker dit unga kan gå och testa sig eller få rådgivning är mycket få. Sexualitet är tabu och homosexualitet är olagligt.

RFSU:s samarbeten i Ghana

Youth Harvest Foundation Ghana

Är en organisation i norra Ghana i Bolgatanga, på gränsen till Burkina Faso. De jobbar med att stärka förutsättningarna för unga människor att ta sig ur fattigdom genom upplysning och utbildning och entreprenörsskapsutbildning. RFSU stödjer YFHG i att förbättra tillgången till information och upplysning om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för unga. De planerar nu att dokumentera erfarenheter från skolans sexualundervisning för att använda detta i sitt påverkansarbete. Målet är att sexualundervisningen ska inkluderas i den nationella läroplanen. Youth Harvest Foundation Ghana

Curious Minds

är en organisation som drivs av unga, har många volontärer och som har goda kontakter till regeringen och andra organisationer. Med RFSU:s stöd ska de med hjälp av innovativa kommunikationsstrategier bland annat lyfta rätten till abort. Curious Minds

Planned Parenthood Association Ghana (PPAG)

är den äldsta civilsamhällesorganisationen i landet och medlem i IPPF. Den bildades initalt för att ge preventivmedelsrådgivning, men har utökats till att även erbjuda mödra- och barnavård, testning för könssjukdomar och rådgivning kring t.ex erektil dysfunktion. Med RFSU:s hjälp vill organisationen nu utvidga sitt arbete kring rätten och tillgången till abort, samt minska stigmat kring detta. Planned Parenthood Association Ghana (PPAG)

Masi Media

Grundarna för Masia Media har drivit bloggen "Adventures from the bedroom of African Women" sedan 2009. Den blev snabbt en plattform för sexualitet med fokus på kvinnlig sexualitet och lust. RFSU inledde samarbete med Masi Media 2020 och stödjer aktivister att att stärka afrikanska kvinnor i sin sexualitet. De har utökat sin verksamhet med progressivt innehåll med hjälp av en blogg, livesända samtal, sociala medier och podd.
Läs en intervju med grundarna för Masi Media här