Till sidans huvudinnehåll
Två ritade figurer som tittar på varandra och rodnar. Omslagsbilden för tidningen Wow.

Nu kommer Wow! En ny tidning om kroppen, känslor och relationer för barn

RFSU lanserar en ny tidning som riktar sig till barn i åldern 9-12 år. Tidningen Wow bygger på barns egna frågor om kroppar, relationer och puberteten.

Den tar också upp frågor om normer, rättigheter och vart man ska vända sig om man behöver prata med någon. Tidningen kan användas i klassrummet eller läsas hemma.

– Många lärare och föräldrar känner nog igen ”Stopp min kropp”, Rädda Barnens material om hur man förebygger sexuella övergrepp. Wow är ett viktigt komplement – ett sätt att prata om allt som är spännande och positivt med kroppen och relationer. När du vet hur du ska säga ja blir det lättare att också säga nej till det du inte vill, säger Jonas Lemon, projektledare på RFSU.

Några exempel på frågor som tas upp i tidningen är hur känns det att vara kär, vad gör man när någon mobbas, hur ska man visa att man vill pussas, vad händer med känslorna när man kommer i puberteten och hur vågar man ställa frågor om kroppen utan att det blir pinsamt.

– Hon läste hela, och då menar jag varje ord, samma kväll och hon älskar den. Hon läste bitar av den högt för mig igår kväll också. Det är ämnen hon funderar på men inte pratar om så för henne är det perfekt, säger en mamma till en dotter i årskurs tre.

Nu på höstlovet kommer det också finnas möjlighet för lärare att chatta med RFSU:s experter. Chatten sänds i RFSU:s facebookgrupp för lärare, Sex på schemat, på onsdag den 30 oktober.