Till sidans huvudinnehåll
En illustration ur tidningen Wow. Olika unga personer som ser glada ut, ledsna ut och som pussas.

Wow! Kroppen och känslor för barn 9-12 år

Wow! är ett material för skolelever i åldern 9-12 år som bygger på barns egna frågor om känslor och kroppen. Du kan använda den för att starta samtalen i skolans undervisning om sexualitet, samtycke och relationer. Idag består Wow! av en tidning i två nummer och en podd med två säsonger.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Tidningen Wow!

Tidningen Wow! finns att beställa gratis i RFSU:s materialbutik. Det enda du behöver betala är fraktkostnaden. Du kan också ladda ner tidningen som PDF, se nedan.

Wow! 1: En liten tidning om stora frågor 

Går det att vara kär i flera? Kan man göra slut med en kompis? Hur visar man att man vill pussas? Wow! handlar om din kropp och dina känslor. Om kärlek, vänskap och om hur man "ska" vara. Om att säga nej när man inte vill – och om att säga ja när något känns bra. Ladda ner första numret av Wow! (pdf)

Wow! 2: Kompis och kär

Wow! Kompis & kär handlar om pirrig förälskelse, jobbig avundsjuka och vänner som är viktigare än allt annat. Krossade hjärtan och pussar. Kompisgäng och bråk. Den tar upp känslan av att vara ensam och förvirrad. Och om att längta efter kärlek och vänskap. Ladda ner Wow! Kompis och kär (pdf)

Podden Wow!

Wow! är RFSU:s podd för barn som går i årskurs 3-6. I varje avsnitt är det barn i denna åldersgrupp som får diskutera en viss fråga. Samtalen leds av 13-åriga programledare. 

Podden är utformad för att användas som ett samtalsunderlag för lärare eller föräldrar, men den passar också för barn att lyssna på själva. Avsnitten är ungefär tio minuter långa och berör frågor som vänskap, pirriga känslor, puberteten, nätet och kärlek.

Du hittar Wow! på Apple Podcasts, Spotify, Acast och på andra ställen där poddar finns. Alla avsnitt finns också på vår hemsida: Wow! Podden för dig mellan 9 och 12 år

En lärare frågar "Hur många ord kan ni för könsorganen?" och skriver upp orden "slida", "snippa", "snopp", "vulva", "fitta" på tavlan. Fyra elever ropar ut orden "kuk", "mus" och "balle va?". En elev säger "hihihihi".
Illustration ur tidningen Wow.

För dig som är lärare

Du som är lärare eller jobbar på fritids kan använda tidningen och podden för att inleda samtal om kroppen och relationer.   

RFSU har tillsammans med pedagoger och lärarstudenter tagit fram en lärarhandledning till tidningens första nummer. Den finns att ladda ner här: WOW - Handledning till lärare (pdf)

I varje poddavsnitts beskrivning står det frågor för vidare reflektion kring efter man har lyssnat. Fler diskussionsfrågor hittar du här: Wow! Podden för dig mellan 9 och 12 år

För dig som är förälder

Tidningen och podden kan också användas som underlag till samtal med ditt barn. Till exempel kan ni lyssna på podden under en bilresa och fortsätta att diskutera avsnittets ämne när det tar slut. Eller låt tidningen stå framme hemma och visa att du tycker innehållet är intressant.