Till sidans huvudinnehåll

Aborthjältarna som förändrade Irland för alltid

RFSU dokumentär

Aborthjältarna som förändrade Irland för alltid

  • 0.5x
  • 1x
  • 1.25x
  • 1.5x
  • 2x

Ladda ner avsnitt

Följ våra podcast: iTunes och RSS

Om avsnittet

Vad hände? Hur lyckades de bryta upp en av världens strängaste abortlagar? Maria Sveland har träffat några av vår tids största hjältar som berättar hemligheten.

Savita såg fram emot att bli mamma. Men i vecka 17 fick hon fruktansvärt ont i magen och åkte till sjukhus. Läkare konstaterade att fostret inte skulle överleva. Men eftersom de fortfarande kunde höra hjärtat slå, vägrade de avsluta graviditeten. Några dagar senare dog Savita av blodförgiftning, på ett sjukhus i Irland. 

Den stränga abortlagen tog hennes liv och lämnade ett land i chock. Ett land där aktivisten Ailbhe Smyth och andra feminister förgäves kämpat för fri abort sedan 70-talet. 

Några år senare vågade tusentals kvinnor knacka dörr för att berätta om sina personliga upplevelser av abortförbudet och få folk att rösta ja till en förändring av lagen. Folk ställde skor i långa rader på gatorna för att visa sympati med de hundratusentals kvinnor som fått åka utomlands för att avsluta sina graviditeter. Och i maj 2018 lyckades rörelsen ”Together for yes” med det omöjliga: att bryta upp lagen som inte ens tillät abort vid våldtäkt, incest eller när kvinnans liv var i fara.