Till sidans huvudinnehåll

Sexualupplysning på lättare svenska

Är du lärare på gymnasiet eller SFI eller arbetar du på ett boende för ensamkommande unga? Vill du arbeta med frågor som rör sexualitet, relationer och hälsa? Då har RFSU metodmaterial som du kan använda!

I filmen finns tips och råd om vad du kan tänka på när du ska hålla i sexualupplysning med unga nyanlända, på hvb-hem eller i skolan. RFSU har tryckta metodmaterial som Sexualundervisning på lättare svenska och webbaserat material. 

Material för handledning och lektioner

Sexualundervisning på lättare svenska

Sexualundervisning på lättare svenska är ett metodmaterial att använda för att prata om frågor som sexualitet, kropp, känslor, relationer, könssjukdomar, graviditet med mera och samtidigt utveckla kunskaperna i svenska språket. Materialet består av två böcker – en lärarhandledning och ett lektionsunderlag och går att ladda ner gratis via länken nedan. Det går också att beställa i vår materialbutik. Sexualundervisning på lättare svenska

Guide till inkluderande sexualundervisning

Vill du få hjälp med hur du kan göra samtal om sexualitet, relationer och hälsa mer inkluderande? I den här guiden får du både bakgrund och konkreta tips på hur din sexualundervisning blir mer tillgänglig och antidiskriminerande. Guide till inkluderande sexualundervisning (pdf)

Förslag på lektionsupplägg

Det kan kännas svårt att veta hur du ska planera dina lektioner utifrån Sexualundervisning på lättare svenska. Vi har därför tagit fram ett förslag på detta. Här hittar du exempel på vilka metoder du kan göra med din klass, och i vilken ordning. Därefter kan det bli lättare för dig som lärare att testa nya metoder från boken! Förslag på lektionsupplägg (pdf)

Vårdkartan – om att hitta rätt i vården

För den som nyligen flyttat till Sverige kan det svenska sjukvårdssystemet vara svårt att hitta rätt i. Vem kan hjälpa en att välja ett bra preventivmedel? Var kan man testa om man har fått en könssjukdom? Vart tar man vägen om man vill bli förälder men inte blir gravid?

RFSU har tagit fram en karta som förklarar vart en person kan vända sig med olika sexuella eller reproduktiva frågor. Vårdkartan kan användas i undervisning eller delas ut till deltagare. Det finns översatt på flera språk.
Vårdkartan - om att hitta rätt i vården (pdf)
Vårdkartan på engelska (pdf)
Vårdkartan på arabiska (pdf)
Vårdkartan på somaliska (pdf)  

Material för boenden för ensamkommande unga

Prata sex och relationer

Prata sex och relationer ger dig förslag på upplägg, förhållningssätt och metoder för hur du och din klass kan ta er an sexualkunskapstemat. Klicka på respektive material för att ta del av innehållet. Metodbok: Prata sex och relationer

Handson

Handson är ett handledningsmaterial som ger konkreta tips till en arbetsgrupp, på t.ex. ett boende för unga ensamkommande, om hur ni tillsammans kan jobba med frågor som rör sexualitet, relationer och kropp. Det ger konkreta och handfasta tips som ni kan ta med er in i verksamheten, och passar utmärkt tillsammans med något av våra andra material, t.ex. Sexualundervisning på lättare svenska, eller Prata sex och relationer. Handson (pdf)

Sex på ditt sätt – om sex för unga på lättare svenska

Hur gör man då? Hur flirtar man, hur hånglar man och hur känns det i kroppen? Hur visar man vad man vill och hur vet man vad den andra vill? Många tonåringar har tusen frågor om sex – inte minst innan de har skaffat sig olika erfarenheter. Här får de en hjälp på vägen mot bra, ömsesidigt sex. Sex – på ditt sätt är ett nytt häfte på 44 sidor som borde finnas i varje tonårings händer. Nu på lättare svenska! Sex på ditt sätt - om sex för unga på lättare svenska

Fler tips på lättare svenska