Sex på kartan

”Sex på kartan” är en klassiskt handtecknad film som talar klarspråk och bygger på ungdomars egna frågor. Filmen är tänkt att användas i sexualundervisningen på högstadiet.

Om filmen

"Sex på kartan" utspelar sig i biblioteket, där fem elever har samlats för frivillig extramatte. Men den ordinarie läraren dyker inte upp och vikarien Jao har hellre sexualkunskap än matte. Könsorganen, slidkransen, sexuella handlingar, onani och samspel är något av allt det som tas upp. Man får också följa mötet mellan Abdu och Melody - för vad hände egentligen i replokalen för två veckor sen? Och ska Kim och Hanna våga närma sig varandra?

Filmen är 28 minuter lång och producerad av RFSU och UR med stöd av Allmänna Arvsfonden. Se den på youtube

Sex på kartan är anpassad för att många ska kunna ta del av informationen. Filmen finns som:

Syntolkad version (UR:s webbplats)

Filmen finns även textad på:

Prisbelönad

2012 vann Sex på Kartan Ikarospriset  i kategorin "Årets ögonöppnare". Ikarospriset är ett årligt pris som delats ut av Public service-klubben sedan 1983. Kriterierna för en Ikarosvinnare är: "Hög kvalitet, nyskapande journalistik och utnyttjande av mediets oanade möjligheter". 

Om handledningen

Denna handledning ger dig förslag på hur du kan arbeta med filmen som utgångspunkt i din sex- och samlevnadsundervisning i högstadiet och början av gymnasiet. Det går även att arbeta med en del i taget av filmens sex delar.

Det finns två handledningar till filmen. Dels en kortare som kommer med filmen, dels denna utförligare handledning på nätet. Eftersom den är en pdf kan vi revidera den vartefter, så om du har synpunkter eller förslag på hur vi kan förbättra den är du välkommen att höra av dig till oss på info@rfsu.se.

Handledningen vänder sig förutom till lärare även till till annan skolpersonal, fritidsledare och andra pedagoger som möter ungdomar.

Den här handledningen är ett sätt att arbeta med filmen. Många andra metoder är naturligtvis tillämpbara på innehållet. I slutet av handledningen ger vi några exempel på material som kan inspirera till det.