Till sidans huvudinnehåll

RFSU välkomnar en moderniserad föräldralagstiftning!

Igår tillsatte regeringen utredningen En föräldra­skaps­rättslig lagstift­ning för alla. Den syftar till att göra lagstiftningen kring familjer och föräldraskap i föräldrabalken mer samman­hållen, köns­neutral, jämlik och anpas­sad till olika familje­konstella­tioner.

I uppdraget ingår att ta ställning till bland annat:

  • Hur föräldrabalkens regler om föräldraskap kan utformas för att bli mer överskådliga, enhetliga, heltäckande, könsneutrala och inkluderande samt enklare att tillämpa.
  • Om utrymmet att häva ett föräldraskap ska begränsas.
  • Om personer som inte längre är gifta eller sambor ska kunna adoptera gemensamt eller adoptera varandras barn.
  • Om förutsättningarna för ett barn att upprätthålla sin relation med en social förälder efter separation eller dödsfall behöver förbättras.
  • Om det i övrigt behöver vidtas åtgärder för att underlätta för familjer där fler än två vuxna tar föräldraansvar.

Ett steg på rätt håll — mot diskriminering

RFSU välkomnar regeringens initiativ eftersom nuvarande lagstiftning både är föråldrad och diskriminerande, särskilt för hbtqi-personer och regnbågsfamiljer. RFSU har länge drivit att lagstiftningen kring föräldraskap ska utgå från barns rätt till sina föräldrar, oavsett hur barnet har tillkommit och oavsett föräldrarnas kön, könsidentitet och sexuella läggning.

— Vi kan inte ha en lagstiftning som försvårar för barn att få tillgång till sina föräldrar. Lagar och regelverk måste utgå ifrån hur familjer verkligen ser ut idag, säger Hans Linde, förbundsordförande i RFSU.

Förälderskap ska vara livet ut

RFSU är särskilt glada över att hävandereglerna i föräldrabalken ses över. Som regeringen konstaterar bör föräldraskap som utgångspunkt vara ett livslångt åtagande och det kan ifrågasättas om nuvarande ordning främjar ett stabilt och jämbördigt föräldraskap. RFSU vill särskilt också lyfta att det också framöver kan komma att uppstå svåra situationer om familjer som tillkommit på samma sätt ändå omfattas av olika regler. Informationsbehovet kommer att vara stort under lång tid.

Hopp om förbättringar där föräldrarna är fler

RFSU är också glada över att utredningen kommer att titta på åtgärder för att underlätta för familjer där fler än två vuxna tar föräldraansvar även om RFSU hade önskat att utredningen gått längre och sett över möjligheten att ha fler än två juridiska vårdnadshavare.