Dare to Care

Med Dare to Care vill vi göra festivaler, klubbar, konserter och andra evenemang där många människor möts till trygga och säkra platser där alla kan slappna av och ha kul.

Brännbollsyran, Lollapalooza, Storsjöyran, Way Out West
och Eksjö Stadsfest är fem festivaler som får besök av Dare to Care under 2019.

“Festivalerna stöttas i att skapa en omtänksam publikkultur. Besökarna kommer att möta Dare to Care genom RFSU-utbildade volontärer som leder samtal om samspel, kommunikation och ömsesidighet i mötet mellan människor. De ger också konkreta tips för att tidigt kunna ingripa om man ser någon som inte verkar respektera andras gränser.”
Pelle Ullholm, Sexualupplysare, RFSU

Vill du vara med?

Just nu söker vi dig som vill vara med på sommarens festivaler som Dare to Care-volontär! 
Bli Dare to Care-volontär sommaren 2019

 

Samtal om sex, kommunikation och ömsesidighet

  • Vad är bra, ömsesidigt sex?
  • Hur kan man kommunicera innan och under sex för att det ska kännas bra för alla inblandade?
  • Hur gör man om man ser att någon går över någon annans gränser?
  • Hur är man en aktiv åskådare?

Det är några av de frågor som Dare to Care-volontärerna samtalar om med besökare på sommarens festivaler. Men inom ramen för Dare to Care-projektet genomför festivalarrangörerna också praktiskt säkerhetsarbete. 

Så startades Dare to Care

Startskottet för Dare to Care var en intensiv debatt om mäns övergrepp mot tjejer på kvinnor på musikfestivaler under sommaren 2016. RFSU startade då ett långsiktigt samarbete för att vända utvecklingen.

Under 2016-2018 samarbetade RFSU med Polisen, Länsstyrelserna och Svensk Live för att minska antalet sexualbrott på festivaler och andra evenemang där många människor möts. Sexuella övergrepp förekommer överallt och på alla nivåer i samhället, men många blundar för problemen. Därför krävs normbrytande insatser. Under dessa år har RFSU föreläst för och utbildat runt 2 500 personer. Både festival- och klubbarrangörer, volontärer, anställda och unga runt om i landet har lyssnat på vad vi haft att säga.

Konceptet heter i dag Dare to Care och drivs av den ideella organisationen Svensk Live i samarbete med RFSU. Under 2019-2020 drivs verksamheten vidare med stöd av Svenska Postkodsstiftelsen.

Läs mer på Svensk Lives hemsida