Till sidans huvudinnehåll
RFSU deltog i invigningen av World Pride 2021 på Malmö stadion.

"Äntligen börjar det röra på sig!"

RFSU:s ordförande Hans Linde såg både genombrott och utmaningar på World Pride.

Det är måndag på Marmorvej i Köpenhamn. Chefen för ett av FN:s största organ, UNFPA, går upp i FN:s talarstol. World Pride pågår för fullt i Malmö och Köpenhamn och nu pratar Natalia Kanem med stor skärpa om hbtqi-personers rättigheter. Efteråt tar RFSU:s ordförande Hans Linde hennes hand och säger “Det här är ett stort steg framåt. Jag kan inte föreställa mig att FN så tydligt stått upp för hbtqi-personers rättigheter för bara några år sedan”.

“UNFPA is committed to addressing the specific needs of LGBTQI people.”
Natalia Kanem, Läkare från Panama som sedan 2017 är chef för FN:s befolkningsfond UNFPA

Samtidigt annonserar riksdagspartiet Sverigedemokraterna i Sydsvenskan och ifrågasätter World Pride och Malmös stads stöd. De skickar hem brev till invånarna i Malmö och kallar World Pride för “slöseri med kommunala skattemedel”.

När tre bussar med inresta forskare och aktivister som deltagit på World Pride i Köpenhamn ska åka över till en konferens om gränser och hbtqi-flyktingar i Malmö, stoppas en av bussarna på bron. Två deltagare släpps inte över sundet till Sverige. De andra i bussen väljer att stanna kvar i solidaritet tills alla deltagare får resa vidare. Konferensen i Malmö blir två timmar försenad men kan genomföras till sist.

Igår avslutades World Pride i Malmö och Köpenhamn. Hans Linde konstaterar att han ser flera framsteg.

– RFSU har lyft vikten av att stärka hbtqi-personers rättigheter länge inom FN. Nu ser vi att det äntligen börjar röra på sig! Företrädare från högsta nivå är nu med och gör tydliga markeringar, säger Hans Linde.

Han är själv uppvuxen utanför Malmö.

– Det var i Malmö jag för första gången med nervösa steg gick in på en gaybar. Det är så tydligt att Malmö förändrats, till det bättre sen dess. Det är svårt att föreställa sig att motsvarande festival med så stort och brett stöd från politiken och civilsamhället hade kunnat hållas för tjugo år sedan, eller ens tio år. Samtidigt blev jag påmind om motståndet och utmaningarna. Att stoppas på gränsen till Sverige är många hbtqi-personers verklighet, varje dag. Rasism och stängda gränser gör det svårt för hbtqi-personer att fatta beslut om sin kropp och sexualitet, organisera sig tillsammans med andra - och att söka skydd i Sverige.

Hans Linde framför en staty av en enhörning
Hans Linde: "Det är väldigt svårt att föreställa sig 90-talets Malmö mobilisera för hbtqi-personers rättigheter, draperas i regnbågsflaggor och ställa en stor enhörning på Gustav Adolfs Torg"

Hans Linde deltog bland annat på LGBTI+ Human Rights Forum i Köpenhamn och Summit on Borders, Refugees and Immigration i Malmö under World Pride.

RFSU:s programpunkter under World Pride hittar du här, flera av dem går att se i efterhand.

Om World Pride

World pride är en en internationell plattform för att synliggöra kampen för HBTQI-personers rättigheter. Festivalen flyttar runt i världen. 2021 hölls World pride i Malmö och Köpenhamn 12 – 22 augusti. Årets tagline var #YouAreIncluded och tillgänglighet och intersektionalitet stod i fokus.