Klimakteriet

Ungefär i mitten av livet så hamnar man som livmoderbärare i klimakteriet även kallat menopaus. Här kan du läsa mer om vad som händer då.

När kvinnan är ungefär mellan 45-60 år avstannar ägglossningen och mensen upphör. Detta kallas menopaus eller klimakterium och är en normal och frisk fas i kvinnors liv. Hur denna period beskrivs och upplevs varierar påtagligt mellan kvinnor och över världen. Klimakterium har sedan medeltiden använts som ett allmänt begrepp för en förändringsfas i livet.

I de flesta fall innebär klimakteriet att kvinnan inte kan bli gravid. Enstaka ägglossningar kan förekomma och om du har oskyddat sex med penis i slida kan du då bli gravid, detta är dock ovanligt.

En del kvinnor kan få svettningar (vallningar) och sömnstörningar. Oftast går detta över av sig själv efter några år men i de fall du har mycket besvär kan det vara bra att kontakta en läkare för råd och eventuell medicinering.

Klimakteriet kan påverka sexlivet

När menstruationerna slutar komma kan det förekomma olika grader av kroppsliga förändringar som påverkar sexlusten. Lusten kan också påverkas av mycket annat i tillvaron som stress, sömnbrist, medicinering av olika slag och relationsproblem. Det är inte så att lusten tar slut med stigande ålder, men sexlivet kan behöva anpassas efter förändringarna.

Ibland kommer lusten långsammare och det kan behövas mer tid, fler smekningar och nya spännande sätt att beröra och/eller beröras. Klimakteriet kan innebära att man får torra och sköra slemhinnor i underlivet. Glidmedel kan vara ett bra tips om du känner att du inte blir tillräckligt våt. Ibland kan till exempel östrogensalva vara gynnsamt för sköra slemhinnor. Att göra roliga saker tillsammans och kanske överraska varandra, till exempel med spännande erotiska övningar eller måltider, kan blåsa liv i lusten. Ibland kan det vara till hjälp med tips från olika böcker om sexualitet.

Det är viktigt att du och eventuell partner(s) pratar med varandra om hur det känns. Kanske har även din partner känt av förändringar? Att vilja ha lust och att känna som förut kan också påverka på ett negativt sätt. Lusten blir en prestation. Kroppen har då lätt för att gå i baklås och spänna sig. Här kan det hjälpa att vara att vara tillsammans med sin partner på sätt som inte nödvändigtvis handlar om att ha sex/samlag. Att ge varandra tid, smekas, beröra, utan att ha några krav på att det ska bli något annat än just detta. Det kallas för sensualitetsövningar och brukar ha god verkan på lusten.

Mer om klimakteriet (netdoktor.se)
Mer om klimakteriet (1177.se)