Till sidans huvudinnehåll

Klimakteriet

Ungefär i mitten av livet kommer klimakteriet. Här kan du läsa mer om vad som händer då. Hur denna period beskrivs och upplevs varierar påtagligt mellan kvinnor och över världen.

Någonstans efter 40-årsåldern är det vanligt att klimakteriet kommer. Klimakteriet är när östrogennivåerna gradvis sjunker i kroppen och når till en lägre nivå som sedan kvarstår resten av livet. Det är en normal fas i livet. Det första tecknet på att det är på gång brukar vara att mensen beter sig konstigt. Sedan kommer flera kroppsliga förändringar.
Klimakterium har sedan medeltiden använts som ett allmänt begrepp för en förändringsfas i livet.

Vid ungefär 45-60 års ålder är ägganlagen i äggstockarna slut och mensen upphör. Detta kallas menopaus. När denna inträffat vet man först i efterhand då man inte har haft en blödning på ett år.

Klimakteriebesvär

Ungefär tre av fyra kvinnor upplever någon form av besvär i samband med klimakteriet. Vanliga symptom kan vara blödningsrubbningar, vallningar, humörsvängningar och torra slemhinnor i underlivet.

Alla kvinnor upplever klimakteriet olika och symptomen kan variera väldigt mycket. Har du mycket besvär i samband med klimakteriet bör du söka hjälp hos vården.

Klimakteriet kan påverka sexlivet

När menstruationerna slutar komma kan det förekomma olika grader av kroppsliga förändringar som påverkar sexlusten. Lusten kan också påverkas av mycket annat i tillvaron som stress, sömnbrist, medicinering av olika slag och relationsproblem. Det är inte så att lusten tar slut med stigande ålder, men sexlivet kan behöva anpassas efter förändringarna.

Ibland kommer lusten långsammare och det kan behövas mer tid, fler smekningar och nya spännande sätt att beröra och/eller beröras. Klimakteriet kan innebära att man får torra och sköra slemhinnor i underlivet. Glidmedel kan vara ett bra tips om du känner att du inte blir tillräckligt våt. Ibland kan till exempel lokalt östrogen vara gynnsamt för sköra slemhinnor. Att göra roliga saker tillsammans och kanske överraska varandra, till exempel med spännande erotiska övningar eller måltider, kan blåsa liv i lusten. Ibland kan det vara till hjälp med tips från olika böcker om sexualitet.

Det är viktigt att du och eventuell partner(s) pratar med varandra om hur det känns. Kanske har även din partner känt av förändringar? Att vilja ha lust och att känna som förut kan också påverka på ett negativt sätt. Lusten blir en prestation. Kroppen har då lätt för att gå i baklås och spänna sig. Här kan det hjälpa att vara att vara tillsammans med sin partner på sätt som inte nödvändigtvis handlar om att ha sex/samlag. Att ge varandra tid, smekas, beröra, utan att ha några krav på att det ska bli något annat än just detta. Det kallas för sensualitetsövningar och brukar ha god verkan på lusten.

Mer om klimakteriet (netdoktor.se)
Mer om klimakteriet (1177.se)