Till sidans huvudinnehåll

När penisen blir äldre

Kroppen förändras ständigt genom livet. Det gör även penisen. Förändring är ju inte samma sak som att det blir sämre, det kanske snarare är så att vissa saker blir bättre med åren.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

“Vissa saker kan bli bättre med åren.”

Kroppen kan påverkas av både inre och yttre faktorer. Inre faktorer kan vara blodgenomströmning, sjukdomar och mediciner. Yttre faktorer kan vara hudkostym, muskulatur och känsel. Dessa faktorer kan påverka sexlivet, vissa aktiviteter kan plötsligt ta lite längre tid medan andra kanske tar lite kortare tid.

Lust, längtan och intresset för sexualitet är ofta genomgående i hela livet.

Hur påverkas min penis när jag blir äldre?

Penisen får en långsammare blodgenomströmning. Detta kan innebära mindre känsel på penisen och ollonet. Mindre känsel kan innebära att ökad stimulering kan behövas.

Detta kan uppnås på flera sätt, med hjälpmedel eller att helt enkelt smeka hårdare. Låt oss ta en liten tur genom penisen och vad som kanske händer när den blir äldre.

Strängen, pungen och ollon

Villa upplever att penisen känns lite mindre hård vid stånd, vilken kan göra att det upplevs som att penisen inte blir lika fylld som tidigare. Detta kan bero på att själva penishuden blivit något slappare. Huden blir ju slappare med åren, inte bara på andra delar av kroppen utan också på penisen.

“Strängen har kvar sin känsel i alla åldrar”

Mannens känsligaste del, frenulum (strängen som sitter på undersidan av ollon), har kvar sin känsel i alla åldrar. En del upplever så mycket sexuell njutning när de gnuggar och smeker strängen att det leder till orgasm.

Pungen förändras precis som resten av kroppen med åren. Huden kan bli mer slapp och detta kan innebära att pungen hänger lite lägre ner än tidigare.

En stor del av penisen är just ollonet vilket också är den tydligaste delen av svällkropparna. En del har ollon som täcks av förhud medan andra har ollon som inte täcks av förhud. Huden på ollonet kan bli mindre känslig på grund av att slemhinnan med åren blivit tjockare. Många upplever detta som något positivt, då det kan bli lättare att bli sexuellt stimulerad under längre tid. Lite extra glidmedel ökar värmen och friktionen och ger mer njutning tycker en del. 

“Kärlek är en vanlig orsak till ståndproblem”

Stånd och svällkroppar

Många reagerar på att deras morgonstånd och andra stånd uteblir eller i alla fall blir något senare ju äldre de blir. Det stämmer, till viss del och för vissa, men det betyder inte att funktionen i penisen är sämre eller att den fungerar mindre bra. Det är snarare så att penisen och kroppen ibland behöver lite längre tid på sig.

Penisen kan behöva mer tid till att fylla sina svällkroppar, kanske reagerar inte kroppen lika snabbt på sexuella impulser som tidigare. Svällkroppar kräver visst mått av avslappning för att fungera. Vid mer mogen ålder kan blodkärlen bli mindre spänstiga, förkalkade och stelare. Detta kan göra att svällkropparna har svårare att fyllas, men också ha det svårare att bibehålla sin fyllning.

Kroppen kan helt enkelt vara lite mer eftertänksam. Inte alltför sällan är detta något positivt...

Hur stor roll spelar ståndet?

Det finns de som säger att ståndproblematiken är ett av de största problemen för män generellt. Läkemedelsindustrin säger att ca 20 procent av 20-åringar har ståndproblem, 30 procent av 30 åringar osv. Kanske är detta sant men det gör också att vi tappar bort diskussionen kring att njutningen och sexualiteten inte enbart bygger på ett stånd.

Visst kan ståndet vara viktigt av flera olika anledningar. En del vill kunna genomföra ett samlag, andra kopplar ståndet till känslan av att vara manlig. Det kan till och med vara så att vissa män känner att de behöver sitt stånd för att bekräfta sin partner och känslorna för partnern. Många gånger (i alla åldrar) blir ståndet en bekräftelse på att det finns en attraktion för ens partner.

Det är viktigt att inte glömma att just kärlek (som kroppsligt kan kännas som en form av stress, press och prestation) är en vanlig orsak till ståndproblem. Idag finns det flera olika hjälpmedel, både medicinska och andra, som kan hjälpa en att komma över denna stress och press. Dock behöver det inte alltid finnas ett stånd för att en person ska kunna njuta av beröring av penisen.

“En partner kan håller lite vid penisroten, som en mänsklig penisring”

Hjälpmedel och medicin

Vid ståndproblematik finns det hjälp att få, både medicinska och konkreta hjälpmedel.

Ett hjälpmedel som finns är pubisringar som gör att blodet har lättare att hållas kvar i penis svällkroppar. En billigt och enkel penisring är en kondom där toppen klipps av och att själva kondomen träs på penis och sätts vid penisroten utan att rullas ut. Ett annat knep kan vara att personen själv eller en partner håller lite vid penisroten för att på detta sätt fungera som en mänsklig penisring.

De medicinska hjälpmedel som finns av diverse potensmedel i tablettform som kan skrivas ut av till exempel husläkare. Vill även passa på att påminna om att dessa medel är mediciner som bör skrivas ut av just läkare för att inte riskera några kontraindikationer med andra mediciner. Samma sak med att köpa dessa tabletter på nätet, det är omöjligt att veta säkert vad dessa innehåller vilket kan vara direkt livsfarligt. Det finns även andra medicinska hjälpmedel så som sprutor som personen själv kan injicera i penis svällkroppar, även dessa ska skrivas ut av läkare.

Kärlförändringar kan påverka ståndet, förkalkningar och blodtryck kan ge en mindre känsel och sämre kapacitet att fylla upp svällkropparna. Just detta är bra att diskutera med sin läkare då det kanske behövs en medicinsk bedömning kring medicin samt att samtidigt få hjälp med någon form av potensmedicin.

“Prostatakörteln kan kännas ungefär som ett mindre plommon”

Prostatakörteln och utlösning

En av de viktigaste körtlarna hos personer med penisen är prostatakörteln. En stor del av utlösningen kommer från prostatan och från sädesblåsorna. Idag finns det goda möjligheter att hålla koll på sin prostata genom dels undersökning men även provtagning. Det kan vara en god idé att prata med sin läkare om det upplevs som att utlösningen förändras.

Prostatan kallas ibland för p-punkt. Många män upplever en sexuell njutning av att med fingrar eller sexuella hjälpmedel ge en "massage" av prostatakörteln. För att nå din prostata kan du föra in ett finger genom anus och en bit upp. Massera framåt så känner du prostatakörteln.

Prostatakörteln kan kännas ungefär som ett mindre plommon i storlek och konsistens. Utseende och mängd kan påverkas av åldern. Då könskörtlarna (framför allt prostata och sädesblåsorna) kanske producerar mindre sekret kan utlösningen påverkas genom att bli mindre men även att utlösningen sprutar mindre då detta kan påverkas av bäckenbottenmuskulaturen.

Snabb utlösning

Vissa yngre personer upplever snabb utlösning och tror att detta är ett problem som enbart yngre män har, detta stämmer inte. Snabb utlösning kan förekomma i alla åldrar och i vissa perioder i livet. Snabb utlösning behöver inte vara något negativt, det kan också ses som att personen har just förmågan att kunna njuta snabbt. Skulle snabb utlösning vara ett bekymmer finns det dels övningar att göra, dels finns det idag medicinsk hjälp att få.

“Fokusera på din partners njutning”

Snabb utlösning upplevs oftast som ett problem i samband med sex tillsammans med en partner, men sällan vid onani. För vissa kan det underlätta att först tillfredsställa sin partner, då upplevs ofta snabb utlösning som ett mindre problem. Att fokusera på partners njutning upplevs av många som härligt. Att se sin partner njuta för att efter detta själv få möjlighet att enbart koncentrera sig på sin egen njutning uppskattas av många, inte minst är det ett bra sätt att lära känna varandras njutning.

"För sen" utlösning

Andra känner att kondom gör att känseln minskar och att detta gör att utlösningen och orgasmen tar lite längre tid. Rent medicinskt finns det idag medicin som kan skrivas ut av läkare som kan förlänga tiden till utlösning med 2-5 minuter.

Kåthet, njutning och orgasm

Att beskrivna njutning är svårt, det är mycket individuellt. Samma sak med själva upphetsningsfasen. För vissa kan upphetsningen komma fort och göra att njutningen upplevs snabbt och intensivt. Ibland kan själva upphetsningen ta lite längre tid vilket kanske innebär att njutningen kan hålla i sig längre.

Många blandar ihop orgasmen med utlösning. Detta är dock två skilda fenomen, som vanligen kommer samtidigt. En snabb utlösning kan innebära en snabb orgasm men det kan också upplevas som en icke-orgasm, alltså att det blir en utlösning utan orgasmskänslan. Utlösningen är alltså när sperman kommer och orgasmen är själva skönkänslan. 

“Vissa upplever flera orgasmer utan att själva utlösningen kommer”

Vissa personer kan uppleva flera orgasmer utan att själva utlösningen kommer, det gör att en del kan uppleva multipla orgasmer då det egentligen är själva utlösningen som bryter kåtheten. Dock kräver detta vanligen en viss övning att uppleva multipla orgasmer. Detta beskrivs i den Taoistiska läran, Kama Sutra. Efter orgasm kan det behövas en viss återhämtningsperiod för att åter kunna uppleva kåthet, denna tidsperiod kan vara mycket individuell. För vissa tar det kanske några minuter och för andra kan det ta mycket längre tid. Med ålder och mognad kan denna längre tidsperiod upplevas som lång men ofta innebär just mognad att personer bättre känner sin kropp och vad som upplevs som upphetsande vilket gör att orgasmerna blir bättre.

Förmågan till kåthet finns hela livet, även om lust och kåthet kan öka och minska över tid, i alla åldrar.

Skönkänslan vid orgasm är mycket individuell. Det finns inte något som säger att orgasmen skulle bli mindre eller svagare med åldern. Känslan och förmågan till orgasm finns hela livet.

Att tänka på

Diabetes, hjärt/kärl-förändringar med mera kan påverka på olika sätt. Känner du att kroppen förändras genom att ståndet uteblir, känseln minskar och lusten försvinner råder vi alltid till en allmän fundering kring orsaker till detta. Att ta kontakt med sin läkare för att göra en allmän kroppsundersökning och eventuell provtagning är alltid att föredra.