Till sidans huvudinnehåll

"Vi är inte nyförälskade, men vi är gulliga mot varandra"

Eva och hennes man har varit gifta i 45 år. Hon berättar om hur de behöll passionen – även efter pensionen.

“Han väntade in mig så vi gick i pension tillsammans. Det var bra, tror jag.”
Eva

Eva Johansson, 70, och hennes ett år äldre man har varit pensionärer i några år nu.
– Han väntade in mig så vi gick i pension tillsammans. Det var bra, tror jag, säger hon.

De har varit gifta sedan 1969 och har i grunden en bra relation. Egentligen har inte mycket förändrats sedan de gick i pension.
– Vi har mycket mer tid att göra saker tillsammans på, många fler gemensamma aktiviteter och resor. Sedan tycker jag väl att vi månar mer om varandra när vi är hemma så här mycket ihop, säger hon.

De är och har alltid varit aktiva personer, vid sidan av arbetet har de haft andra intressen, bland annat jobbar de bägge politiskt, även om Eva börjat trappa ner.
– Jag tror att en orsak till att vi har en bra relation är att vi haft olika jobb, och var sitt arbetsliv. Det gör det roligt att diskutera vad den andra gör, för vi tycker inte alltid lika. Samtidigt har vi det gemensamma, så vi har ändå inte levt helt olika liv, säger Eva.

Ingen av dem är någon som sitter framför tv:n och glor, och de delar på sysslorna hemma, lagar gärna mat ihop.
– Vi är inte nyförälskade, men vi är gulliga mot varandra, och det har vi alltid varit. Jag är tacksam för det, att vi har en bra relation. Det är fint att känna värmen från en annan person hela tiden, det är både skönt och en trygghetsfråga i allra högsta grad – att känna att man kan lita på den andra, säger Eva.

“Jag kan sitta och titta på honom när han somnar i soffan”
Eva

Kärleken djupnar för varje år som går, förklarar hon.
– Jag kan sitta och titta på honom när han somnar i soffan, och då kommer en varm känsla inom mig. Det behövs så lite för att det ska kännas. Att bara sitta och titta på varandra räcker långt, säger hon.

Hon tycker att de som fastnar framför tv:n eller är missnöjda med sin partner borde prova att delta i någon förening. Inte vara rädd för PRO:s aktiviteter, till exempel.
– Det låter så gammalt att gå med i PRO, men det är en organisation med många aktiviteter och de är välbesökta. Många kvinnor blir ju ensamma eftersom kvinnor lever längre än män, och där hittar man nya vänner och ny gemenskap. Jag tror att det är bra att ha något att göra utanför hemmet, säger Eva.

Så behåller du passionen - efter pensionen

Att gå i pension är en stor omställning i livet. Plötsligt finns mycket mer tid och färre måsten. Omställningen kan också påverka relationen – antingen till det sämre eller till det bättre. Så hur får man pensionen att bli mer passion, mindre slentrian?
– Kärlek är inte något som uppstår, den går också att odla. Jag tror att om det finns en bra grund i relationen från början, med en nyfikenhet på varandra, så kan det blomma upp en nyförälskelse när bägge gått i pension, säger Liria Ortiz, leg psykolog och leg psykoterapeut (Liria svarar även på frågor om psykologi i Dagens Nyheter och psykologiguiden.se).

“En kvinna berättade att hon återupptäckte sin partner”
Liria Ortiz, psykolog

Eftersom hon är psykolog har de flesta som kommer till henne haft en kris i samband med pensionen, men hon har också sett exempel på motsatsen.
– En kvinna berättade för mig att när hon fick tiden så kunde hon ta bättre hand om sig själv och det förbättrade hennes humör och påverkade relationen – hon återupptäckte sin partner. De gick på kurser, ville bägge uppleva nya saker. Jag tror också att de fick ett bättre sexliv, säger Liria Ortiz.

Hon menar att det finns stor potential – med åldern kan det också hända att vi känner oss trygga med vår partner och vågar experimentera mer i sängen.

Men pensionen kan också ge upphov till en livskris, att sluta jobba kan göra att man upplever en förlust av en viktig roll i livet. En del blir passiva och fastnar i soffan, till partnerns stora förtret.
– Vissa sidor uppenbara sig som inte märktes lika tydligt när ni arbetade – kanske har din partner konstiga värderingar, struntar i att ta hand om sig eller är instängd i sig själv. Det kan väcka frågor – är det dags att skiljas? Att börja fundera i sådana banor blir ofta väldigt smärtsamt, eftersom många tänker sig att åldras tillsammans med sin partner, säger Liria Ortiz.