Till sidans huvudinnehåll

Sexleksaker och sexhjälpmedel

Det finns en uppsjö av sexhjälpmedel och det är mycket mer socialt accepterat idag än vad det var förr. Här ger vi tips och förslag på hjälpmedel.

De senaste 30 åren har inställningen till sex blivit mer positiv. Kanske för att dem som på 1960- och 1970-talet banade vägen för en mer öppen syn på sexualitet numera är i pensionsåldern?

Lusten till närhet och bra sex försvinner inte med åren, men det kan ibland behövas lite hjälp eller extra stimulering. 

Hjälpmedel för torr slida

Du som har slida får en dämpad halt av östrogen med åren, vilket kan göra att du känner torrhet och skörhet i slemhinnorna. Det kan i sin tur minska sexlusten. Då kan lokalverkande östrogen vara till god hjälp. Östrogen finns receptfritt på apotek i form av kräm eller slidtablett. Det kan också skrivas ut på recept av en gynekolog/läkare. Ibland kan det vara bra att diskutera andra former av hormonell behandling med en läkare.

Glidmedel kan hjälpa

Glidmedel kan minska eller ta bort besvären med sköra slemhinnor. Det finns flera olika typer av glidmedel men silikonbaserat glid brukar vara till bäst hjälp.

Sviktande stånd

Du som har penis kan säkert känna igen att erektionen ibland försvinner. Men det finns sätt att förstärka erektionen. Du kan till exempel testa enkla hjälpmedel som penisringar av olika slag och erektionspumpar. Det finns också medicinska hjälpmedel i form av läkemedel som kan förstärka erektionen. Ta kontakt med en läkare, till exempel på din vårdcentral, för att samtala om eventuella problem och få förslag på vilka hjälpmedel som kan passa dig. 

Sexleksaker och hjälpmedel för alla

I nätbutiker och i specialbutiker för sexhjälpmedel/sexleksaker finns det vibratorer, massagestavar, analpluggar i olika storlekar och former som alla kan öka den sexuella lusten och njutningen. I dessa butiker går det också att hitta annat som kan ge extra stimulans.

Du kan alltid diskutera olika lösningar hos en barnmorska, sexualrådgivare, sexolog eller gynekolog.