Till sidans huvudinnehåll

När underlivet blir äldre

Här beskriver vi några av de förändringar som kan ske med vulva och vagina när du bir äldre.

Åldrandet är ju ingen sjukdom och medför inte nödvändigtvis att kroppens sexuella funktioner minskar. Kroppens åldrande är en biologisk process lika självklar som livet – men det finns stora variationer. Det går inte att ange en precis tidpunkt för olika förändringar som rör könet och underlivet.

Blodfyllnaden i klitoris svällkroppsvävnad kan fungera precis som tidigare och med samma känslighet. Bäckenbottenmusklerna kan blodfyllas som tidigare och nervernas känslighet finns kvar. Genom att fortsätta att träna musklerna i bäckenbotten kan de behålla sin spänst och mycket av sin tidigare kraft.

Allt detta medverkar till att möjligheterna för njutning och orgasm finns kvar även om det ibland kan behövas lite längre tid.

“Onani och sex bidrar till att slemhinnorna blir mindre torra”

Huden på hela kroppen blir med åren tunnare, torrare och mindre elastisk. Detta gäller också huden i underlivet, blygdläpparna och huden mellan slidan och anus, det som kallas mellangården.

Livsstilsfaktorer som till exempel rökning kan påverka huden negativt. Oparfymerad olja istället för tvål kan minska torrheten efter tvättning.

Hormoner

Även om äggstockarnas produktion av östrogen minskar succesivt under åren efter sista menstruationen finns det inga direkt samband mellan hormonnivåer och besvär.

Däremot är det något vanligare att kroppen kan reagera långsammare och annorlunda på sexuell upphetsning, stimulering och även orgasm än under yngre år.

Precis hur detta hänger samman varierar mellan olika personer. Det kan också ha med en mängd andra faktorer än förändringar i könet att göra, som till exempel trötthet och hela livssituationen.

Slemhinnorna inne i slidan kan bli tunnare och skörare allt eftersom. Detta har sin orsak i hormonella förändringar. Elasticiteten i slidväggarna kan minska. Det kan eventuellt ta längre tid att få våthet från slidan. Våtheten kan ibland vara mindre tydlig men det behöver inte alls vara så.

Hur gör jag för att behålla mitt aktiva sexliv?

Allt detta kan underlättas med hjälp av ökad kunskap och medvetenhet om hur ens kropp och sexuella upphetsning fungerar. Att fortsätta med onani eller sex tillsammans med någon annan bidrar också till att slemhinnorna blir mindre torra och att elasticiteten kan bibehållas. Detta gäller oavsett sätt att ha sex; smeksex, slidsamlag, analsex, onani, analsamlag, sex med något hjälpmedel/sexleksak eller något annat sätt. Dessutom finns det bra hjälp att få både med glidmedel och lokalverkande östrogen ifall det uppstår smärta från sköra slemhinnor.

Tips

  • Vid kondomanvändning eller användning av femidom som är tillverkade av gummi tänk på att undvika oljebaserade produkter eller fet kräm som kan förstöra gummit.
  • För att den sexuella förmågan ska ha lättare att finnas kvar behöver den underhållas. Onani är ett bra sätt både för den som har en partner och för den som inte har det. Vid sex med en partner är det fortsatt viktigt att kommunicera om olika sätt som känns skönt.
  • Det finns ökat intresse för forskning kring torrhet och skörhet i slemhinnorna i slidan och vad som kan göras för att avhjälpa eventuella besvär. Detta gör att det öppnas större behandlingsmöjligheter. Dessutom finns en ökande medvetenhet bland kvinnor om att det finns och går att få hjälp. Kort sagt: sök gynekolog vid besvär!
  • Silikonbaserat glidmedel är mera skonsamt för torra och känsliga slemhinnor än vattenbaserat. Det ger glid under längre tid och torkar inte ut. Kan användas tillsammans med kondom men kan förstöra sexleksaker av silikon.
  • Oparfymerad olja är bra för torr hud och torra slemhinnor både att tvätta med och smörja in.
  • Krämer eller slidtabletter med lokalverkande östrogen finns receptfritt på apoteket. En läkare/gynekolog kan skriva ut recept på slidtablett och vaginalring med lokalverkande östrogen. Hos en gynekolog kan du också diskutera kring lösning på och behandling av eventuella problem.