Till sidans huvudinnehåll

Fyra myter om sexet efter 50

Här listar vi några av de myter om sexlivet efter man fyllt 50.

De första 15 åren efter pensionsåldern är ofta en tid med lägre grad av emotionella problem än vid någon annan period i livet. De flesta har en bättre hälsa än jämnåriga i tidigare generationer och är också mer aktiva fysiskt och i livet i övrigt.

Hur sexualiteten känns och levs ut beror – precis som i alla andra åldrar – på omständigheter som rör den enskilda personen.

Många upplever att sexlivet inte alls blir sämre utan tvärtom, även om det också finns de som upplever svårigheter med att leva upp till förväntningarna om att fortsätta vara sexig.

Närhet, ömhet och olika kärleksyttringar behövs under hela livet. Psykisk hälsa och välbefinnande är viktigare för den sexuella lusten än den fysiska hälsan. Upplevelsen och njutningen är det heller ingen skillnad på oavsett ålder.

Åldrandets påverkan på kroppsliga funktioner har ofta överdrivits i studier. Detta gäller också de förändringar som sker i och runt kvinnors kön.

Här är fyra vanliga myter:

1. Äldre kvinnor tappar intresset för sex

Det finns en myt om att äldre kvinnor inte är intresserade av sex men studier visar att de flesta äldre skulle vilja ha mer intimitet och sexualitet än de faktiskt har.

2. Hormonerna ställer till det för sexualiteten

Det finns en myt om att hormoner har en stor betydelse för sexualiteten och kroppsliga förändringar. Studier visar att förändringarna inte brukar upplevas i så hög grad eller kanske inte alls för den som onanerar eller har en sexuell relation/relationer.

3. Äldre kvinnor lubricerar mindre

Det finns också en myt att slidans möjligheter till våthet och svullnad minskar med åldern. Det finns studier som visar att äldre kvinnor kan få samma våthet och blodfyllnad som tidigare vid sexuell upphetsning och stimulering.

4. Sjuk eller skadad = slut på sexlivet

Det finns myter om att äldre med olika sjukdomar och funktionsnedsättningar inte har något sexuellt intresse eller möjlighet för sexuell aktivitet men det finns oftast bra lösningar på eventuella problem. Hälso- och sjukvården kan vara till god hjälp.