Till sidans huvudinnehåll

RFSU:s remissyttrande av betänkandet “Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck” (SOU 2015:55)

Inledning

RFSU tackar för att ha fått möjligheten att lämna kommentarer över rubricerat betänkande. RFSU är en partipolitiskt och religiöst obunden folkrörelse med uppgift att sprida en positiv, bejakande och öppen syn på samlevnads- och sexualfrågor. Vi arbetar med utgångspunkt i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) för ett jämlikt och jämställt samhälle där sexualitet är en källa till glädje och njutning i människors liv.

Hälsa är en grundläggande mänsklig rättighet som är nödvändig för utövandet av alla mänskliga rättigheter. Sexuell och reproduktiv hälsa är viktiga och nödvändiga delar i rätten till fysisk och mental hälsa. Sexuell och reproduktiv hälsa kan varken uppnås eller skyddas utan sexuella eller reproduktiva rättigheter. Sexuell och reproduktiv hälsa är mer än frånvaro av sjukdom.

Reproduktiva rättigheter innebär rätten att fritt bestämma om en vill bli förälder och därmed antalet barn och tidrymden mellan havandeskapen samt att få tillgång till upplysning och utbildning, liksom till de medel som behövs för att kunna utöva denna rätt.

Sexuella rättigheter omfattar mer än bara hälsofrågor. Sexuella rättigheter garanterar var och ens åtnjutande och uttryck för sin sexualitet fritt från tvång, diskriminering och våld. De sexuella rättigheterna bidrar till att förverkliga principer om frihet, jämlikhet, jämställdhet, självbestämmande och värdighet.

Sammanfattning

RFSU välkomnar en nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Frågan har utretts i olika utredningar de senaste åren och i och med denna utredning hoppas vi nu att regeringen ska ta ett samlat grepp i frågan.

Vi anser dock att utredningen är för snäv och att våld mot pojkar (förutom hedersrelaterat våld och förtryck), män och mot transpersoner också borde ha inbegripits. Vi anser även att utredningen i mångt och mycket saknar perspektivet vad gäller exempelvis äldre och personer med funktionsnedsättning.

Utredningen tar upp det förebyggande arbetet, något som vi ser som centralt för att försöka förhindra våld på olika sätt. Ett perspektiv som RFSU har i sin helhet i vårt dagliga arbete. Förutom det har vi en klinik som träffar patienter som blivit utsatta för våld. I det preventiva arbetet är det även viktigt att involvera män och pojkar för att arbeta med attityder och maskulinitetsnormer. Liksom utredningen ser vi också det viktiga arbetet med tidiga insatser i förskola och skola. Även myndigheter behöver kunskap och utbildning som utredningen föreslår och även vi delar synen på behovet av att det tas fram statistik kring hedersrelaterat våld och förtryck samt ett totalförbjud mot barnäktenskap. Slutligen ser vi fram emot att regeringen tar utredningens förslag på allvar och sjösätter den föreslagna strategin med uppföljning och utvärdering. I det föreslagna nationella rådet deltar gärna RFSU.

Våld mot hbtq-personer

Våld i nära relationer är inte enbart en fråga om män som utövar våld mot kvinnor, utan våld finns även inom samkönade relationer och det finns kvinnor som utövar våld mot män. Utredningen konstaterar att hbtq-personer är en mycket utsatt grupp och vi beklagar att utredningen inte innehåller konkreta förslag när det gäller våld mot hbtq-personer. Vi uppmanar regeringen att snarast ta fram en strategi när det gäller våld mot hbtq-personer.

Ett könsneutralt språk är viktigt för att synliggöra detta, men även för att säkerställa att insatser riktar sig till samtliga grupper som utsätts för våld. RFSU ser stora brister i vården som riktar sig till män utsatta för sexuella övergrepp, mer information om det finns längre ner.

Vi instämmer i att våld i nära relationer blir ett för snävt begrepp då det i stora drag utelämnar våld utanför relationen eller hemmet. Däremot bör kommande uppdrag involvera våld mot hbtq-personer då vi vet att dessa personer utsätts för våld på olika sätt.

Utredningen tar upp och beskriver de kvinnofridsnätverk och kvinnofridsteam som finns ute i landet. Vi ställer oss undrande varför det inte kort och gott finns våldsnätverk och våldsfridsteam? Det skulle innebära att man inte könsbestämmer våldet och kan inkludera alla som utsätts för våld på något sätt.

Våld mot personer som lever med funktionsnedsättning

Personer med funktionsnedsättning nämns i utredningen, men utan ett eget sammanhang. För den gruppen behövs det mer forskning och bättre beredskap för att förhindra och lindra våld. Både Brå och Handikappförbunden har tagit fram material på området, men materialet behöver uppdateras och behöver på ett bättre och bredare sätt ingå i en nationell strategi.

Våld mot äldre personer

Äldre personer utgör en stor del av vår befolkning. Tyvärr missar vi ibland att jobba preventivt och våldsförebyggande i och för denna grupp, oavsett var de bor eller vårdas samt relationsstatus till den de blir utsatta för våldet av. Problematiskt inom denna grupp är också att få anmäler våld de blivit utsatta för. Dessutom blir det ett multiperspektiv för äldre då sjukdom, funktionsnedsättning, medicinering m.m. kan vara både grund och orsak till våld. Som äldre kan det vara extra svårt att värja sig mot våld.

Tyvärr är det samma sak med äldre som med personer som lever med funktionsnedsättning att äldre nämns i förbigående i texten utan något helhetsgrepp.

Främjande och förebyggande arbete

Säkra Preventells fortlevnad då Preventell har ett viktigt uppdrag i att nå personer som är benägna att begå sexuella övergrepp. Som verksamhet har Preventell tyvärr inte ansetts vara en given del i det våldsförebyggande arbetet. Redan efter de tre första åren visar dock verksamheten upp goda resultat och det är av stor vikt att det finns en hjälptelefonlinje som kan hänvisa personer vidare till fortsatt vård, oavsett bostadsort. I utredningen Våld i nära relationer- en folkhälsofråga (SOU 2014:49) föreslås att Preventell ges ett förlängt och utökat uppdrag. RFSU stödjer detta, förutsatt att extra resurser tillsätts. Centralt är att Preventell ges ett långsiktigt stöd så att verksamheten blir permanent.

RFSU:s klinik har haft en särskild satsning för att ta emot män utsatta för sexuella övergrepp och i samband med det gjordes en rundringning till samtliga landsting för att undersöka vilket bemötande som gavs. Granskningen visade att vården inte klarar att ta hand om män som utsätts för sexuella övergrepp. RFSU:s rundringning visar att det i det akuta skedet saknas kunskap om omhändertagande av män som utsatts för våldtäkt. Dessutom är tillgången till psykosocialt stöd bristfälligt och det saknas dokumenterade rutiner på akutmottagningarna. Vi skulle därför vilja se:

  • att det inom 1177 finns kunskap om vart den som har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp ska vända sig. Det ska ges tydlig information om hur undersökningen kommer att gå till, både för män och kvinnor.
  • att den som har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp ska erbjudas psykosocialt stöd redan i det akuta skedet, oavsett könstillhörighet.
  • att akutmottagningar har dokumenterade rutiner för omhändertagande av både män och kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp. Vi gläds åt att akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset nu även tar emot män som blivit våldtagna. Tyvärr är det den enda mottagningen i hela landet som gör det.
  • att det satsas på en en större medvetenhet och kunskap bland vårdpersonal när det gäller kopplingen mellan erfarenheterna av sexuella övergrepp och psykiska problem.
  • att det slås fast var det generella ansvaret ligger när det gäller patienter som söker hjälp för sexuella övergrepp i ett senare skede. Idag hamnar de mellan stolarna, det vill säga mellan primärvården och psykiatrin.
  • att det i alla människovårdande utbildningar ska det ingå i utbildningen att möta och lyfta frågor kring sexualitet.

Skydd och stöd för våldsutsatta

RFSU anser att en särskild utredare med rätt kompetens ska utreda våldsbrott hos polis och åklagare. Vid ett fängelsestraff är det viktigt att det alltid kan erbjudas bra behandlingsprogram vilket skulle kunna minska andra rättsåtgärder.

Involvera män och pojkar

Vi instämmer helt och hållet i vikten av att involvera män och pojkar på olika nivåer (skola, arbetsplats, föreningar etc.) i det förebyggande arbetet - oavsett vem våldet riktar sig mot. Att involvera män och pojkar bör även inkludera våldsutsatta män. Män måste också få tillgång till och förståelse för det dom har blivit utsatta för hos socialtjänst, rättsinstanser och vårdinstanser. Telefonrådgivning, samtalsbehandling, skyddade boenden och juridiskt stöd är några exempel på behov som även finns hos våldsutsatta män.

Insatser i förskola och skola

Skolan spelar en viktig roll och inte minst genom sex- och samlevnadsundervisningen. Lärare måste ges verktyg för att kunna diskutera frågor om normer kring könsroller, våld, sexuellt samtycke och gränssättning. Det är ytterst rektorns ansvar att lärarna ges fortbildning i dessa frågor och att frågorna hanteras när de dyker upp och inte en gång per år under en temavecka. Även förskolan har en viktig uppgift i att arbeta med genusfrågor. För att veta hur insatserna i skolan är anser vi att sex- och samlevnadsundervisningen bör utvärderas regelbundet. För att sex- och samlevnadsundervisningen ska bli så bra som möjligt bör kunskapen om detta bli obligatoriskt i samtliga lärarutbildningar. Se tips på material längre ner.

Barn och ungdomar på HVB-hem är dessvärre en bortglömd grupp. Deras behov av sex- och samlevnadsundervisning glöms ibland bort eller är undermåligt. Olika sexualvanestudier, men även Skolinspektionen, visar att unga som befinner sig i en socialt utsatt position är extra sårbara när det gäller sexualitet. Barn och unga som placeras på HVB-hem har svårare än andra att värna sin integritet, sin kropp och sin sexualitet. RFSU har länge krävt att blivande socionomer, jurister och lärare måste få kunskap om sexualitet och genus. I sina yrkesroller kommer de förr eller senare att komma i kontakt med, och ibland fatta beslut om, människor som på olika sätt påverkats av dessa sidor av livet. Rutiner saknas också för hur personalen på HVB-hem ska agera om sexuella övergrepp inträffar.

Hedersrelaterat våld och förtryck

Att det först och främst saknas statistik om hedersrelaterat brott och förtryck är i sig ett problem när man ska rikta olika insatser. Det måste åtgärdas på något sätt. “Flaggning” som föreslås i en debattartikel i SVD den 29 september 2015, kan vara ett sätt, men det måste till fler sätt. Varför inte ta fram någon form av manual som kvinnofridsnätverk, kvinnofridsteam samt skyddade boenden kan använda sig av som komplement för att åtgärda bristen på statistik. Överlag oroas vi när utredningen beskriver bristen på utvärdering och forskning av våld och hedersförtryck.

Vad gäller barnäktenskap är det allvarligt att det fortfarande finns möjlighet till undantag. Vi vill se ett totalförbud mot att erkänna eller ingå äktenskap med personer som är under 18 år. Avskaffa synnerliga skäl och gör en översyn hur lagen har fungerat i praktiken. Vi vill också poängtera att även pojkar tvingas gifta sig mot sin vilja och att hbtq-personer är en utsatt men ofta osynlig grupp i dessa sammanhang

Vi vill också understryka att det inte bara är män som upprätthåller hedersrelaterat våld och förtyck, utan även kvinnor. I ett reportage av TV4:s Kalla fakta, 6/10 2015, om så kallade “oskuldskontroller” kan vi tydligt se att kvinnliga släktingar upprätthåller denna typ av “tradition”, som ett exempel. Oskuldskontroller som trots att de är olagliga i Sverige fortsätter utföras på olika vårdinrättningar. Vi ser fram emot att Socialstyrelsen tar fram ett förtydligande i frågan och förutsätter att resurser avsätts för att nå ut till vårdgivare med korrekt och tydlig information kring “oskuldskontroller”.

Kunskap och utbildning för myndigheter

Ett sätt att öka kunskapen för myndigheter på olika nivåer vad gäller våld mot hbtq-personer är att anlita RFSL och deras hbt-certifiering - eller liknande utbildningar.

Nationellt sekretariat och nationellt råd

Vi stödjer förslaget om ett officiellt råd som kan fungera som rådgivare till ett nationellt sekretariat. I arbetet mot våld och hedersrelaterat förtryck måste vi vara många aktörer som engageras och aktiveras. RFSU ser sig gärna delaktiga i ett sådant råd. Vi instämmer också i att det samlade arbetet måste följas upp och utvärderas. Något som ett sekretariat kan hålla samman. Sekretariatet kan också, som föreslås, sprida forskning och metodarbete.

Tips på material

Som skrivits ovan arbetar RFSU förebyggande i skolan om bl.a. könsroller, våld, sexuellt samtycke och gränssättning. Vi vill därför tipsa om en del materialet som ligger till grund för det arbetet:

http://www.rfsu.se/sv/Sexualundervisning/RFSU-material/Sidbank/Metod-och-handledning/Vill-du/

http://www.rfsu.se/sv/Sexualundervisning/RFSU-material/Sidbank/Metod-och-handledning/Att-arbeta-med-sexuella-trakasserier-i-skolan/