Till sidans huvudinnehåll
FN:s särskilda rapportör om hälsa, Tlaleng Mofokeng, tillsammans med Naomi Tulay-Solanke, ansvarig för SRHR-konferensen.

RFSU:s nätverk anordnade Liberias första SRHR-konferens

Mycket står på spel inför höstens val i Liberia. För att påverka beslut gällande sexuell och reproduktiv hälsa och rättvisa, SRHR, i rätt riktning anordnade nyligen RFSU och våra partners landets första SRHR-konferens.

Under sommaren kan ett lagförslag om folkhälsa komma att godkännas av Liberias parlament. Om det går igenom kommer abort avkriminaliseras, könsstympning förbjudas och preventivmedel göras mer tillgängliga. RFSU och våra partners gör allt vad vi kan för att påverka processen i rätt riktning.

SRHR är en mänsklig rättighet

I maj anordnade därför vårt nätverk Amplifying Rights Network Liberias första SRHR-konferens. Här deltog såväl landets vicepresident som FN:s särskilda rapportör för hälsa liksom ett stort gäng unga aktivister från civilsamhället. Viktiga panelsamtal och diskussioner varvades med konst, dans och utställningsmontrar. Konferensen avslutades med en stor marsch genom huvudstaden Monrovia.
– Syftet var att uppmärksamma SRHR som en fråga om mänskliga rättigheter. Vi ville också bidra till att fördjupa samtalen mellan beslutsfattare och de som faktiskt påverkas av besluten, berättar Wilson De los Reyes Aragón, programansvarig för Liberia hos RFSU.

En svart kvinna i glasögon och rött läppstift håller ett tal.
Aminata Kamara från RFSU talade bland annat om att SRHR måste till för att diskriminering och marginalisering ska minska.

En av talarna under konferensen var Aminata Kamara, RFSU:s nätverkskoordinator i Liberia. Hon konstaterade att även om det gjorts vissa framsteg när det gäller SRHR så går det alldeles för långsamt.
– Om vi ska kunna ta itu med de strukturella orsakerna till diskriminering och marginalisering måste SRHR upprätthållas. Vi behöver stärka hälso- och sjukvårdssystemen, vi behöver allsidig sexualundervisning och vi behöver en rättighetsbaserad hälso- och sjukvård.

Fortfarande många hinder i vägen för SRHR

En stor mängd människor marscherar tillsammans.
Konferensen avslutades med en stor marsch genom huvudstaden (Aminata Kamara från RFSU i mitten i oranga shorts).
En man sitter bakom ett bord. Det står "Fighting for body rights" på planscher och papperspåsar runt honom.
RFSU hade givetvis en egen monter under konferensen.

Även FN:s särskilda rapportör om hälsa, Tlaleng Mofokeng, gjorde uttalanden. Hon underströk att SRHR gör det möjligt att förverkliga även andra mänskliga rättigheter, men konstaterade också att det finns många hinder i vägen för att SRHR ska förverkligas.
– Information om sexuell hälsa, inklusive reproduktiv hälsa, är avgörande. Sexuell och reproduktiv hälsa är inte bara en kvinnofråga. Rätten till hälsa ger dig frihet och rättigheter, och en av de mest grundläggande friheterna är att säkerställa sin egen hälsa, sa hon bland annat i sitt anförande.

"Jag har lärt mig om kvinnors rättigheter"

Två konferensdeltagare står och ser glada ut. Den ena har grått hår, den andra solglasögon.
Sveriges ambassadör Urban Sjöström och den digitala kreatören Wally Alicia Loveland a.k.a De Licia Life and Travel.

En digital kreatör som kallar sig De Licia Life and Travel var på plats under konferensen för att rapportera utifrån sitt perspektiv. Via sina sociala medier berättar hon löpande om olika händelser i sitt hemland för omvärlden. Hon tyckte att det bästa med konferensen var det stora deltagandet av unga människor som fått prata om bland annat positiv maskulinitet, könsnormer, mens och hur religiösa ledare kan agera för att främja SRHR.
– Jag har lärt mig så mycket under den här konferensen. SRHR är något många är lite blyga inför. Så att bara vara där och få lära sig om rättigheter för kvinnor, vad vi ska stå upp för och prata ut om, var jätteintressant. Vi bör kunna fatta beslut som saker som rör våra egna kroppar, säger hon i sin video (se nedan).

Text: Ulrika Hammar