Till sidans huvudinnehåll
Tre personer sitter bredvid varandra och tittar in i kameran.
Skådespelarna Martin Åkerman, Sara Nordin och Tilde Björklund går alla på samma dagliga verksamhet. Nu har de även gjort filmer ihop!

Lyckad premiär av Jonifilmerna!

RFSU Malmös projekt Joni lyfter frågor om hedersrelaterat våld och förtryck för personer som lever med autism eller intellektuella funktionsnedsättningar. Nyligen lanserades projektets fyra filmer med fest och glam!

Stämningen är på topp när RFSU Malmö har galapremiär för sina filmer om Joni. Ett 100-tal personer har samlats för att mingla, äta och kolla på film med efterföljande panelsamtal. Här finns allt från projektledare till samarbetspartners och personer från den målgrupp filmerna vänder sig till. Samt givetvis skådespelarna själva.
– Det känns jätteroligt att vara här, men lite nervöst, säger de innan filmerna rullar igång.

Vill förebygga och förhindra hedersrelaterat våld och förtryck

Projektet Joni har fått sitt namn efter huvudkaraktären i filmerna. Det är ett treårigt projekt med finansiering från Allmänna arvsfonden och filmerna är ett första steg. Syftet med Joni är att “förebygga och förhindra hedersrelaterat våld och förtryck samt annan inskränkning av sexuella rättigheter som kan komma att drabba personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism.” Det vänder sig både till personer med autism och IF samt personal och anhöriga som möter gruppen. Fyra filmer med tillhörande handledningsmaterial har tagits fram. Alle Hammarstedt, en av de fyra projektledarna, berättar mer:
– Tanken är att materialet ska användas till att lära sig om, och reflektera kring, frågor som har med heder och rättigheter att göra. Rätten att själv få bestämma över sin sexualitet och kropp är ofta inskränkt för personer med IF. De som dessutom lever i en hederskontext är ännu mer utsatta.

Alle Hammarstedt slår ut med armarna och ser glad och stolt ut.
Projektledare Alle Hammarstedt på festhumör.

Allt material har tagits fram av så kallade skapandegrupper, bestående av ett tiotal personer som själv lever med IF eller autism. Tillsammans har de bollat idéer och så småningom även tagit fram manus. Även replikerna har vuxit fram i det här samarbetet.
– Jag är jättenöjd med resultatet. Och hela arbetet har varit roligt och lärorik. Jag har bland annat lärt mig om hur det kan vara att leva i ett sammanhang där kollektivet bestämmer över den enskilda individen, säger Mats Jonsson, som också är projektledare.

En person tar en selfie tillsammans med några andra som sitter bakom.
Projektledare Mats Jonsson passar på att ta en selfie med några av skådisarna.

Homofobi bemöts på ett kaxigt sätt

Spontana applåder, glada tillrop och mycket skratt uppstår under filmvisningen. Allra bäst uppskattas nog filmen som innehåller en festscen. Många i publiken har agerat statister och tycker det är roligt att se sig själva på filmduken. Dessutom bemöts homofobi på ett kaxigt sätt i en scen, vilket får publiken att jubla.

Fyra personer sitter på en scen och pratar. En av dem håller en mikrofon och tittar på de andra.
Regissören Peter Borg samtalar med skådespelarna Sara Nordin, Martin Åkerman och Tilde Björklund. Längst till höger syns projektledare Alle Hammarstedt.

Efter filmvisningen hålls panelsamtal där flera av de medverkande berättar om arbetet. Tilde Björklund, som spelar huvudpersonen Joni, säger att hon är glad över att få vara med och bidra till en viktig förändring.
– Vi går själva på daglig verksamhet och vi gör den här filmen för alla de som finns där. Det här är ett sätt för oss som själva har funktionsvariationer att nå ut till många. Med filmerna vill vi bland annat få anhöriga och personal att förstå att vi också har rätt till ett privatliv, säger hon.

Svårt att inte påverkas av vad omgivningen tycker

Sara Nordin, som spelar Jonis kompis Aieh, tycker det är bra att filmerna lyckas ta upp olika situationer utifrån flera perspektiv. Under filminspelningen slog det henne att hon kan förstå föräldrarnas syn på vissa saker.
– Mina föräldrar har också varit rädda och oroliga vid olika tillfällen, men de har lyckats uttrycka det på ett bättre sätt. Men jag kan se hur det kan bli fel. Detsamma gäller personalen. De ska ju finnas där för oss, men det är nog svårt att inte påverkas av vad vänner, familjer andra runt omkring oss tycker.

"Skådespelarna var fantastiska!"

För regissören Peter Borg var mycket nytt. Han var inte så bekant med den problematik som lyfts i filmerna och säger att han fått sätta sig in i många nya frågor.
– Det kan vara svåra saker att få fram på ett tydligt sätt i en film. Men vi hade ju fantastiska skådespelare! Redan när vi började repetera scenerna kände jag att det här kommer bli rätt. Det har varit riktigt roligt att jobba för RFSU!

Tre personer dansar. En fjärde står och sjunger i en mikrofon.
Efter filmvisningen är det dans och karaoke.

"Det har saknats material att prata om detta"

Efter panelsamtalen fortsätter festen med bland annat fiskdamm och karaoke. En av dem som minglar runt är Emeli från Resursteam Heder, en organisation som ger stöd och råd till personer från 13 år, bosatta i Malmö som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Hon har varit med i en referensgrupp under arbetet med filmen för att berätta vilka behov hon ser hos målgruppen.
– Det är jättebra att filmerna gjorts. Det har saknats material för att kunna prata om de här frågorna. Det är viktigt att människor som möter dessa personer i sin vardag får kunskap om hur man kan fånga upp och kanske förändra situationer. Det är inte alltid vi var och en kan göra supermycket, därför är det viktigt att hela samhället hjälper till.

En person i lösmustasch står omringad av ballonger.
Emeli från Resursteam Heder är också på festhumör.

Även Anna Lilja, projektledare hos RFSU Malmös, hänger kvar på festen. Hon berättar att projektet Sex för alla - sexualupplysning personer med autism och IF -nu funnits i tio års tid och att Joni är ett sätt att fördjupa arbetet.
– Under årens lopp har det flera gånger hänt att deltagare inte fått komma till våra aktiviteter för att någon i deras omgivning inte tycker att det är lämpligt. Eller att personalen berättar om olika inskränkningar från anhöriga. Därför har vi tyckt att det varit viktigt att göra det här projektet. Nu hoppas vi att det kommer till användning.

Jonifilmerna och det tillhörande handledningsmaterialet finns nu på rfsu.se/joni. Vill du veta mer om projektet, eller är intresserad av besök av projektet, mejla joni@rfsu.se.

Text: Ulrika Hammar
Foto: Antonio Guzman Larsson, Mats Jonsson och Ulrika Hammar