Till sidans huvudinnehåll
Några personer går på rad med plakat där det står "BB behövs även i inlandet".
Jonathan Gustafsson Granström gick längst fram i marschtåget.

Rekordlång barnvagnsmarsch i Umeå

RFSU Umeås version av Barnvagnsmarschen 2023 blev rekordlång. Allt för att uppmärksamma att alla har rätt till bra förlossningsvård, även de som bor i Norrland.

När RFSU Umeå skulle välja tema för årets Barnvagnsmarsch rådde det inget tvivel om vilken fråga de ville uppmärksamma: Nedläggningen av BB Lycksele. Det gjordes genom en rekordlång barnvagnsmarsch som varade 2,5 timmar.
– Det är så lång tid det tog för många att åka till förlossningen innan BB Lycksele stängde ner. Efter nedstängningen är det dubbelt så långt, sa Elena Roma från RFSU Umeå.

Person i halvlångt vinrött hår, iklädd vinröd t-shirt som det står For the freedom for everybody på.
Elena Roma sitter i RFSU Umeås styrelse.

RFSU:s ordförande Lina Fridén var också på plats och uppmärksammade orättvisorna i förlossningsvården i sitt välkomsttal.
– Här i Västerbotten är det lika långt till BB som det skulle vara för mig som stockholmare att behöva åka till Göteborg. Men bara från min balkong där hemma kan jag se tre sjukhus med förlossningsavdelningar.

Glad att slippa föda oplanerat hemma

Bland dem som samlats vid Umeå universitet för att påbörja marschen fanns Hanna Haglund Persson som deltog tillsammans med sina två barn.
– Jag har gått Barnvagnsmarschen varje år sedan han föddes, säger Hanna och pekar på sin äldsta son, som nu är stor nog att själv bära ett plakat.
Minstingen ligger i barnvagn och föddes här i Umeå, inte långt från hemmet.
– Det var verkligen tur att vi bara bor 20 minuter från BB, för hon kom ut i rekordfart på mindre än en halvtimme. Jag hann inte ens fram, utan födde i förrummet till förlossningsavdelningen. Hade vi bott någon annanstans skulle vi förmodligen fått rådet att stanna hemma och föda.

Person med glasögon står bredvid en barnvagn. Ett litet barn håller upp en skylt som det står Barnmorskor räddar liv på.
Hanna Haglund Persson har gått med i Barnvagnsmarschen under flera års tid.

En annan deltagare var Jonathan Gustafsson Granström, ledamot i RFSU Umeås styrelse. Han hoppas att RFSU Umeås insats med barnvagnsmarschen ska få folk att få upp ögonen för hur verkligheten ser ut för många just nu.
– Att vi inte prioriterar förlossnings- och mödravården här uppe lika mycket som i andra delar av landet får stora konsekvenser. De enorma distanserna innebär att folk måste planera när, eller till och med om, de ska ha barn.

Person med snaggat hår och en t-shirt som det står Make abortions safe again på.
Jonathan Gustafsson Granström hoppas att fler får upp ögonen för orättvisorna i förlossningsvården.

Nedmonteringen av vården skapar oro

Ytterligare en marschdeltagare var Åsa Gustafson. Hon är sociolog och vid institutionen har flera studentuppsatser skrivits om BB i Lyckselse. I en magisteruppsats undersöktes vilka följder det får att förlossningsvården i Norrland monteras ner.
– Uppsatsen synliggjorde den enorma oro det skapar, både hos blivande föderskor och anhöriga till dem. Samt hos sjukvårdspersonalen som får ta hand om förlossningar trots att de saknar den specialistkunskap som barnmorskor har.

Person i lockigt hår och glasögon håller upp en RFSU-ballong.
Åsa Gustafson gick med i RFSU:s barnvagnsmarsch för flera år sedan. Nu var det dags igen!

Taggad på att ställa politiker mot väggen

Väl framme vid slutdestionationen var Elena Roma nöjd med årets barnvagnsmarsch, och stolt över att så många orkade gå så långt.
– Jag önskar att det hade kommit politiker, för jag var så taggad på att ställa dem mot väggen och fråga om de tänker göra något åt det här med förlossningsvården. Men jag är väldigt nöjd med dagens insats. Det var jätteroligt!

Ett helt gäng människor står uppställda på rad och tittar in i kameran. Dom ser nöjda och lite trötta ut.
Det glada, men trötta gänget vid marschens slutstation.

Text och foto: Ulrika Hammar