Till sidans huvudinnehåll
Ett glatt gäng på ca 30 personer sitter och poserar för en gruppbild. Dom ser glada ut.

Informatörsträffen 2024

I slutet av januari samlades ett 30-tal RFSU-informatörer från hela landet för att fortbildas, inspireras och umgås. Här fanns folk i olika åldrar och med olika bakgrund och uppdrag, från nyutbildade skolinformatörer till erfarna studiecirkelledare.

Helgen inleddes som brukligt med speed-dejting. Många av deltagarna hade inte träffats förut och nu var det dags att lära känna varandra i ett rasande tempo. Ellen Berkemar från förbundskansliet hade laddat med en uppsättning kluriga frågor: Om ditt morgonhumör var en färg, vilken skulle det vara? Vad är det bästa med januari? Om du fick välja en maträtt att äta resten av livet, vad skulle det vara? Fniss och pladder fyllde rummet och efter en halvtimme hade alla lite bättre koll på varandra.

Ett rum fullt av folk som står mitt emot varandra och pratar.
"Vad är det bästa med januari?" frågade deltagarna varandra under speed-dejtingen.

"De flesta transpersoner mår väldigt bra"

Därefter fick vi bänka oss för en föreläsning om trans och intersex med Christoffer Strokirk och Lo Jatko Mührer från RFSU Stockholm respektive RFSU Uppsala. De gick igenom olika uttryck och begrepp, berättade om trans och intersex genom historien och om hur transvården fungerar idag. Dessutom lyfte de transfobin som florerat i media och på sociala medier den senaste tiden, och hur denna kan bemötas.
– De flesta transpersoner mår väldigt bra och många är nöjda med vården de fått. De som mår dåligt uppger att det till allra största del beror på normer och diskriminering från omvärlden, inte på att de är trans, sa Christoffer.

Christoffer och Lo står framför en powerpoint som det står kometens om trans och intersex på.
Christoffer och Lo inför föreläsningen om trans och intersex.

Han berättade att det hänt att elever kommit fram till honom efter ett pass och tackat för hur han lyft frågan om trans.
– Vi informatörer kan inte minska den kroppsliga könsdysforin, men vi kan bidra till att minska den sociala. Till exempel genom att inte säga "hörni killar/tjejer” eller köna könsorgan. Känn inte att ni behöver kunna alla begrepp, men ta med er att det finns olika sätt att identifiera sig på och att dessa olikheter kan finnas i den klass du möter.

Så går en kukundersökning till

På eftermiddagen kom Åsa Enervik, barnmorska på RFSU-kliniken, och berättade om sitt arbete och svarade på frågor. Hon förklarade bland annat hur en undersökning av kuk och pung går till och hur man testar sig för olika könssjukdomar.
– Jag vill uppmuntra alla unga oavsett kön att gå och låta sig undersökas på en ungdomsmottagning. Gör gärna den första undersökningen vid ett tillfälle då allt känns bra, då är det lättare när man senare kommer dit med ett problem.

Åsa Enervik håller händerna kupade framför sig i luften som om hon kände på en pung.
Åsa visar hur man undersöker en pung.

"Säg något om förhuden!"

Personer med kuk blir inte längre undersökta av skolsköterskan, vilket var rutin förr. Åsa träffar därför ofta personer som aldrig blivit undersökta. De kan ha lidit sig igenom ett sexliv på grund av för trång förhud och aldrig fått hjälp.
– Säg någonting om förhuden till dom ni möter! Det ska gå att dra ner förhuden över ollonet och upp igen utan problem. Gör det ont eller känns obehagligt, hänvisa till ungdomsmottagningen. Här kan man få hjälp med en salva och töjövningar.

En tredjedel bär på könsherpesvirus

En av de vanligaste frågorna som kommer in till RFSU-kliniken handlar om herpes. Det uttrycks generellt väldigt mycket ångest och oro kring herpes, många är rädda för att smitta eller bli smittade.
– Det här är lite knepigt för att många har det väldigt besvärligt, man blir inte av med det och det är svårt att skydda sig emot. Samtidigt vill vi lugna. Här gäller det att lyssna och bekräfta att det kan vara svårt. Jag brukar också berätta att herpes är väldigt vanligt. Ungefär en tredjedel av alla vuxna bär på könsherpesvirus, men många får aldrig några symptom.

Imaa Queen lärde ut kroki

Under söndagen fick RFSU-informatörerna celebert besök av ingen mindre än Adam Spjuth, känd som Imaa Queen från bland annat dragshow tv-serien Drag Race Sverige. Adams pappa var konstnär och han har sedan tidig ålder tyckt mycket om att måla och teckna. Särskilt förtjust är han i konstformen kroki och därför var det just detta han ville bjuda informatörerna på denna söndagsförmiddag.
– Vi behöver avdramatisera nakenheten igen och detta är ett så bra sätt att göra det på. Jag tycker att alla unga borde få jobba med kroki på bildlektionerna i skolan. Det skulle ge så himla mycket.

En person med blått hår och stora solglasögon håller i ett ritblock och ser cool ut.
Adam Spjuth, a.k.a Imaa Queen med ett av sina krokiverk.

Alla fick varsitt block och olika pennor, därefter intog en naken modell scenen. Adam gav deltagarna rappa instruktioner: “Ni har 20 sekunder på er att avbilda det ni ser. Tänk inte så mycket, bara gör!” Modellen ställde sig i olika poser och deltagarna fick allt mellan 10 sekunder och 10 minuter på sig att avbilda henne. “Koncentrera er på det ni tycker är fint och intressant. Bry er inte om hur det ser ut på pappret.”

Deltagarna försjönk genast i djup koncentration, endast ljudet av pennor mot papper hördes mellan varven.

Najat visar upp en av sina teckningar från krokimålningen.
Najat visar upp en av sina teckningar från krokimålningen.
Niclas med en av sina teckningar.
Sabrina håller upp sin krokiteckning.
Sabrina visar upp ett av sina verk.

Avslutande reflektioner

Så var det dags att knyta ihop säcken och reflektera över helgen. Vad var roligast och vad tog deltagarna med sig?

“Att anledningen till att statistiken gått upp för att vilja korrigera sitt kön från 2013 kan vara att tvångssteriliseringen togs bort då.”

“Jag har inte ritat på länge, det var kaos i början. Men sen kom jag igång. Det var roligt! Det var inget konstigt att hon var naken, det var som att rita av en stol.”

“ Det väckte barndomsminnen att rita. Jag har inte gjort det sedan jag var liten. Det kom av sig själv utan att jag tänkte. Jag hamnade i nuet.”

“Nu när man kan mer om intersex har man mer kött på benen och kunna ta upp det lättare och svara på frågor från elever.”

“Jag hade velat ha mer tid med barnmorskan. Gärna ett helt pass med bara frågor från oss!”

“Det finns verkligen fler grejer att grotta ner sig i när vi får presentationerna med länkarna. Jag vill läsa vidare om allt.”

“Kul att få fokusera ganska mycket på penis och pung. Intressant att få höra exakt om hur tester och undersökningar går till. Det kanske vi säkert kan få in i våra informatörspass.”

“Roligt att ta del av alla andras upplevelser och tankar. Härligt att träffa människor som är öppna och inspirerande.”

“Intressant att få höra om trans genom historien.”

“Bra att få konkreta saker att bygga upp sina argument på. Att få kött på benen, kunna backa upp det man säger med siffror, undersökningar och länkar.”

“Kul att träffa så många i olika åldrar. Älskade kombon av alla aktiviteter och föreläsningar, att man också fick tid att umgås.”

Alla deltagare igen, nu sträcker de upp händerna och ser ut att säga Oh, oh!

Text och foto: Ulrika Hammar