Till sidans huvudinnehåll
Ett par som ler mot varandra i soldiset

Preventivmedel för män, finns det?

Kondom och vasektomi är de två preventivmedel som killar kan använda för att inte göra någon gravid. Inom några år kommer det förhoppningsvis finnas fler sätt för män att undvika graviditeter.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

När kommer p-piller för män?

Snart, inom några år. Det brukar vara RFSU:s optimistiska svar på frågan “När kommer ett p-piller för män?”. Just nu pågår flera vetenskapliga studier av sådana preventivmedel.

P-gel testades på människor och p-piller på möss

I en studie från Karolinska institutet undersöker forskare en slags gel som stryks över axlar och överarmar och som stoppar produktionen av spermier. I mars 2022 presenterades resultaten: hundratals par deltog i studien av p-gelen och varken graviditeter eller biverkningar rapporterades. I en annan studie har forskare testat ett p-piller på möss som visat sig vara 99 procent effektivt. I slutet av 2022 ska det läkemedlet börja testas på människor.

Det dröjer dock innan en p-gel eller p-piller för män finns på marknaden. Processen att ta fram nya preventivmedel tar ofta många år. Först ska metoden undersökas och sedan ska ett läkemedelsbolag välja att satsa pengar. I Sverige kommer därför ett allmänt tillgängligt medicinskt preventivmedel för personer med kuk dröja flera år.

Men varför har hittills nästan alla preventivmedel riktat sig till kvinnor?

Det är lättare att förhindra en ägglossning än att stoppa miljontals spermier. Så brukar forskare förklara varför medicinska preventivmedel oftare riktas till personer med äggstockar, äggledare och livmoder än till de med penis och pung.

Viktig rättighet att bestämma över sin egen kropp

Men det finns också andra förklaringar. Att kvinnor själva ska kunna bestämma över sin egen kropp och sin egen graviditet är en viktig rättighet som RFSU kämpat för både förr och idag. Om man ser det på det sättet är det inte så konstigt att det är personen som riskerar att bli gravid som behöver kunna skydda sig – det är ju den som behöver leva med de kroppsliga förändringar som en graviditet innebär. Men det hindrar inte att också den som kan göra någon annan gravid tar ansvar för sin fertilitet.

Biverkningar skrämmer 

Rädslan för biverkningar kan vara en annan förklaring till att något preventivmedel ännu inte finns för män. Att p-piller historiskt haft besvärliga biverkningar för många kvinnor kan göra att män är oroliga över att få symtom de inte räknat med. Vissa påstår att det är därför läkemedelsföretagen inte varit särskilt intresserade av att finansiera preventivmedel för män.

Det återstår alltså att se när ett preventivmedel för män finns på marknaden. Tills dess är kondom och sterilisering, vasektomi de två alternativ som finns för den som inte vill göra en annan person gravid.  

Därför skriver vi kvinna, tjej, man och kille i den här texten

Vi skriver kvinna och tjej för att beskriva någon som har det som brukar anses vara en kvinnokropp, med fitta, äggstockar, äggledare och livmoder. Vi skriver man eller kille för att beskriva de som har det som brukar anses vara en manskropp, med kuk, pung och prostata. 

Vi väljer att använda orden tjej och kille i den här texten eftersom vi vill att så många som möjligt ska förstå det vi skriver på RFSU.se. Vi hoppas att du kan ta till dig informationen här på sidan även om du är ickebinär eller använder andra ord för att beskriva din kropp eller din identitet. 

Du får gärna höra av dig till webbredaktionen om du har frågor eller synpunkter på innehållet på RFSU.se.