Till sidans huvudinnehåll

Avbrutet samlag

Avbrutet samlag innebär att man drar ut penisen ur slidan innan man får utlösning, så att spermierna inte kommer in i slidan. Det är en osäker metod för att undvika graviditet.

Hur fungerar avbrutet samlag?

Om du och din partner har slidsamlag kan ni förhindra graviditet genom att penisbäraren drar sig ur innan utlösningen kommer. Man kan göra det innan man känner att utlösningen ens är på väg, eller precis innan den kommer. I bästa fall undviker man då att spermierna kommer in i slidan.

Hur effektivt skyddar avbrutet samlag?

Avbrutet samlag är en osäker metod av flera anledningar. Det gäller att personen med penis reagerar i rätt ögonblick innan utlösningen kommer för att hinna avbryta i tid. Det är inte alltid lätt att veta exakt när utlösningen kommer.

Om utlösningen kommer nära slidans öppning kan spermierna leta sig in i slidan till livmodern, även om penisen inte är i slidan.

Om du och din partner har samlag på nytt strax efter utlösningen, är risken för befruktning också större. Det kan nämligen finnas spermier kvar i eller på penisen efter den första utlösningen, som då kan komma in i slidan utan att ni märker något.

Det finns också en risk att det kommer in spermier i slidan med det som kallas försats, redan innan utlösningen kommer.

Avbrutet samlag är alltså inget att rekommendera om man vill undvika graviditet, men det är bättre än ingen preventivmetod alls.

Att ha avbrutet samlag

Trots riskerna kan det finnas situationer där du ändå vill använda avbrutet samlag som metod för att inte bli gravid. Du kanske inte har något annan preventivmetod till hans, och om du och din partner ändå vill ha spontant sex med penisen i slidan är det som sagt en bättre metod än inget.

Om du och din partner vill ha avbrutet samlag är det viktigt att ni båda är medvetna om riskerna och att ni är överens hur ni vill att det avbrutna samlaget ska gå till. När ni fattar beslut om att ha avbrutet samlag kan det också vara bra att tänka på om oron för riskerna gör att det blir svårare att njuta av sexet. Ett alternativ till avbrutet samlag är att ha sex utan penisen i slidan, till exempel oralsex eller smeksex.

Fördelar och nackdelar med avbrutet samlag

Fördelar med avbrutet samlag

  • Det är bättre än att inte använda någon preventivmetod alls.

Nackdelar med avbrutet samlag

  • Stor risk att bli gravid.
  • Skyddar inte mot könssjukdomar.