Till sidans huvudinnehåll

P-stav

P-stav är en liten, mjuk plaststav som sätts in under huden på överarmens insida.

Hur fungerar p-staven?

De utsöndrar gestagen som gör sekretet i livmoderhalsen segt så att spermierna får svårare att ta sig in i livmodern. Dessutom gör de så att ägglossningen uteblir eller blir oregelbunden. P-stavarna är effektiva i 3 år, beroende på vilken sort man får, men kan tas ut tidigare. Ägglossningen och möjligheten att bli gravid återkommer snabbt när staven är borta.

Hur skaffar jag p-stav?

Kontakta barnmorska eller gynekolog. P-stavar är receptbelagda och finns på apotek. Insättning sker bland annat på kvinnokliniker, gynekologmottagningar, barnmorskemottagningar och ungdomsmottagningar.

Fördelar med p-stav

P-stavar är ett mycket säkert preventivmedel med lång verkningstid. Man behöver inte oroa sig för att glömma bort att ta p-medlet och magsjuka påverkar inte heller säkerheten.

Nackdelar med p-stav

Oregelbundna blödningar är vanligt men minskar ofta med tiden. Blödningarna kan så småningom utebli helt så länge staven är kvar. Bröstspänningar och humörförändringar kan förekomma. Kvinnor som har acne kan få förvärrade problem. Andra biverkningar är viktökning, huvudvärk samt minskad sexlust.

Kom ihåg!

P-stavar skyddar inte mot könssjukdomar. Använd kondom om du har en tillfällig sexuell kontakt.