Till sidans huvudinnehåll
Kopparspiral, ett t-format preventivmedel med koppartråd

Kopparspiral

Kopparspiral är ett hormonfritt preventivmedel som du får insatt i livmodern av gynekolog eller barnmorska. Du kan använda samma spiral i upp till fem år. Den kan också användas som akut preventivmedel. Här hittar du information om hur kopparspiral fungerar och annat som kan vara bra att veta eller tänka på.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Hur fungerar kopparspiral?

Kopparspiralen ser ut som ett litet T av plast, med en tunn koppartråd lindad runt skaftet. Den inte större än några centimeter och placeras i livmodern. Spiralen utsöndrar kopparjoner, som påverkar miljön i livmodern så att spermier inte längre trivs där. De blir mindre rörliga och kan inte längre befrukta äggen. Kopparjonerna som frigörs fastnar i livmoderslemhinnan och stöts ut med din mens.

Kopparspiralen innehåller inga hormoner, och den påverkar inte din ägglossning. När du tar ut kopparspiralen kan du bli gravid direkt.

Hur effektivt skyddar kopparspiral?

Kopparspiral är ett av de effektivaste preventivmetoderna, med ett mycket högt graviditetsskydd.

Kopparspiral skyddar inte mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom som komplement om du vill skydda dig mot sjukdomar.

Hur skaffar jag kopparspiral?

För att få en kopparspiral insatt går du till gynekolog eller barnmorska. Kontakta din närmaste ungdoms-, barnmorske- eller gynekologmottagning. Kopparspiralen kan sättas in när som helst under din menscykel.

Vad ska jag tänka på när jag använder kopparspiral?

När du fått kopparspiral insatt ska du inte behöva tänka på den. Eftersom den inte skyddar mot könssjukdomar är det bra att använda kondom eller femidom som komplement när du har tillfälliga sexuella kontakter.

Du kan behålla spiralen i upp till fem år. När du vill ta ut den gör du det hos en gynekolog eller barnmorska. När du tagit ut kopparspiralen kan du bli gravid direkt.

Kontakta gynekolog eller barnmorska om du får ont, blöder eller luktar illa ur slidan. Det kan bero på att din spiral inte sitter helt rätt. Du kan ibland känna spiralens koppartrådar om du för upp ett finger i slidan. Det är inte farligt och kommer inte heller att påverka hur det känns när du har sex.

Kopparspiral som akut-preventivmedel

Kopparspiralen är den mest effektiva akuta preventivmetoden. Då sätts spiralen in inom 5 dygn efter oskyddat samlag.

Passar kopparspiral mig?

Kopparspiral passar dig som vill ha ett effektivt preventivmedel, som du kan använda under lång tid. När du satt in spiralen behöver du inte tänka på att komma ihåg ditt preventivmedel. Det är därför ett bra alternativ om du vill kunna vara helt spontan med när och hur du har sex.

Du kan använda kopparspiral oavsett om du varit gravid tidigare eller om du aldrig varit gravid.

Kopparspiralen innehåller inga hormoner

Eftersom kopparspiralen inte innehåller hormoner är den ett bra alternativ om du inte vill eller kan använda hormonella preventivmedel, till exempel om du är känslig för hormonella biverkningar. Kopparspiral är den enda långverkande preventivmetoden för dig som vill ha ett hormonfritt alternativ.

Din mens kan bli kraftigare

Kopparspiral kan göra att du blöder mer under mensen, eller att du får mer mensvärk. Om du redan har rikliga blödningar eller mycket mensvärk kan det därför vara ett mindre bra alternativ. Det gäller också dig som har järnbrist.

Ta gärna en värktablett innan spiralen ska sättas in

Det kan göra ont att få kopparspiral insatt. Den smärtan går över när spiralen sitter på plats, och du kan förbereda dig genom att ta en värktablett innan du sätter in den.

Vad kostar kopparspiral?

Kopparspiral är skattefinansierat och därför gratis i de flesta regioner. I en del regioner kan du dock behöva betala själv, så det kan vara bra att ta reda på vad som gäller där du bor.

Fördelar och nackdelar med kopparspiral

Fördelar med kopparspiral

  • Mycket effektivt skydd mot graviditet.
  • Du behöver inte komma ihåg ditt preventivmedel, utan kan ha din kopparspiral i fem år innan det är dags att byta.
  • Gratis i de flesta regioner.
  • Innehåller inga hormoner och ger därför inga hormonella biverkningar.

 

Nackdelar med kopparspiral

  • Skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Det kan göra ont och kännas obehagligt att få kopparspiralen insatt.
  • Den kan göra att du blöder mer när du har mens, eller att du får mer mensvärk.