Till sidans huvudinnehåll

P-spruta

P-sprutan innehåller liksom minipillerna bara ett syntetiskt könshormon: gestagen.

Hur fungerar p-sprutan?

P-sprutan hämmar ägglossningen och påverkar slemhinnan i livmodern och livmoderhalsens sekret så att graviditet förhindras och blödning oftast uteblir.

Hur skaffar jag p-spruta?

Den första injektionen tas någon gång under de tre första mensdagarna och sprutan ges av barnmorska eller läkare. Effekten håller i sig i tre månader. P-spruta är receptbelagt och skrivs ut av barnmorska eller läkare. P-spruta kan även användas när man ammar.

Fördelar med p-spruta

P-sprutan är ett mycket säkert preventivmedel som ger ett nästan hundraprocentigt skydd. Om sprutan ges vid mens, har man ett omedelbart skydd efter injektionen.

Andra fördelar är att man slipper komma ihåg att ta tabletter regelbundet och om man har rikliga menstruationer kan de efter en tid minska, eller upphöra helt.

Nackdelar med p-spruta

Oregelbundna blödningar eller långa blödningsuppehåll förekommer. Efter en injektion kan det dröja det upp till 18 månader innan ägglossningarna kommer igång, metoden används därför sällan av unga som vill bli gravida inom en snar framtid. Längre tids användning av p-spruta har även visat negativa effekter på benmassan hos unga - något som kan öka risken för benskörhet längre fram i livet. Därför rekommenderas p-sprutan inte för personer under 19 såvida andra preventivmetoder inte anses olämpliga.

Exempel på vanliga biverkningar som kan förekomma är viktökning, akne, humörförändringar och minskad sexlust.

Kom ihåg!

P-sprutan skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar. Använd kondom om du har en tillfällig sexuell kontakt.