Till sidans huvudinnehåll

Amningsmetoden

Att fruktsamheten är lägre under den period kvinnan ammar är en uråldrig kunskap. Att amma länge är fortfarande en vanlig form av familjeplanering världen över.

Skyddar amning mot graviditet?

Amning ger ett bra skydd mot graviditet om dessa tre kriterier är uppfyllda:

  • Full amning, barnet får inte någon form av tillägg.
  • Mens är inte tillbaka än efter förlossningen.
  • Det inte har gått mer än sex månader efter förlossningen.

Alla dessa tre villkor måste vara uppfyllda för att amningsmetoden ska fungera som preventivmetod. Denna metod kallas ibland för LAM-metoden, vilket betyder:
L står för Laktation, det vill säga "när man ammar"
A står för Amenorré , det vill säga "när man inte har mens"
M står för "Metoden"

LAM-metoden fungerar genom att ägglossningen inte sker under den tid man inte har mens och samtidigt ammar. Därigenom kan man heller inte bli gravid. Denna metoden är dock osäker för man kan inte alltid veta om man har ägglossning.

Hur stor är risken att bli gravid när man ammar?

Risken att bli gravid är liten (men inte obefintlig) om dessa villkor är uppfyllda. Amningsmetoden är en enkel och praktisk metod om amningen fungerar problemfritt. Notera dock att när mensen väl kommer så har man haft ägglossning cirka två veckor innan, vilket (vid ett obefruktat ägg) resulterar i den första mensen efter förlossningen. Teoretiskt sett kan man alltså bli gravid innan man får sin första mens. Vill man vara hundraprocentigt säker bör man därför komplettera med kondom eller pessar.

Amningsmetoden skyddar inte mot könssjukdomar.