Till sidans huvudinnehåll
En person med bröst ammar en liten bebis

LAM, amningsmetoden

När du ammar och inte har mens är din fruktsamhet lägre. Att amma kan därför fungera som en sorts naturlig preventivmetod. Amningsmetoden, eller LAM, kan vara enkel och praktisk när du ammar och inte vill bli gravid, men det är inte en metod som fungerar för alla, och det är inte ett helt säkert skydd mot graviditet.

Hur fungerar amningsmetoden?

När du ammar och samtidigt inte har någon mens har du ingen ägglossning. Därför kan du inte bli gravid under den här perioden.

Amningsmetoden kallas ibland för LAM-metoden. Det står för:

Laktation (när du ammar)
Amenorré (när du inte har mens)
Metoden

Hur effektiv är amningsmetoden?

Amning ger ett bra skydd mot graviditet om alla dessa tre kriterier är uppfyllda:

  • Full amning, det vill säga att barnet inte får någon form av tillägg utöver amningen.
  • Du har inte fått tillbaka din mens efter förlossningen.

Det har inte gått mer än sex månader sedan förlossningen.

Om alla kriterierna är uppfyllda är risken att bli gravid liten, men inte obefintlig. Amningsmetoden är fortfarande osäker. Du kan inte veta exakt när du kommer att få din första mens efter förlossningen. När den första mensen kommer har du haft ägglossning cirka två veckor tidigare. Därför kan du alltså bli gravid innan du får den första mensen. Vill du vara helt säker bör du därför komplettera med kondom, femidom eller pessar.

Passar amningsmetoden mig?

Amningsmetoden är en enkel och praktisk metod om din amning fungerar problemfritt. Det kan kännas skönt att använda kroppens egna sätt att fungera för att skydda dig mot graviditet. Däremot är det fortfarande inte ett helt säkert skydd mot graviditet, eftersom din första ägglossning efter förlossningen kan komma utan att du själv märker det. Om du vill känna dig helt säker är amningsmetoden därför inte det bästa alternativet, om du använder det som enda preventivmetod.

Oavsett hur metoden fungerar för dig just under amningen, kommer du att behöva hitta en annan preventivmetod så snart din ägglossning har satt igång på nytt.

Fördelar och nackdelar med amningsmetoden

Fördelar med amningsmetoden

  • När du ammar och inte har mens är risken att bli gravid liten.
  • Gratis.
  • Inga biverkningar, eftersom du använder kroppens eget sätt att fungera.


Nackdelar med amningsmetoden

  • Du vet inte när du får din första ägglossning efter förlossningen. Därför finns det en risk att du blir gravid strax innan din mens kommer tillbaka.
  • Skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Ger bara skydd under perioden du ammar och inte har mens.
  • Amningen måste gå problemfritt för att du ska kunna använda amningsmetoden som preventivmetod.