Till sidans huvudinnehåll

Hormonspiral

Hormonspiral är ett mycket säkert preventivmedel som sitter inne i livmodern. Hormonspiralen är några centimeter lång och ser ut som ett litet T. Den innehåller ett syntetiskt hormon, gestagen.

fungerar hormonspiralen

I skaftet sitter en silikoncylinder som innehåller gestagen. Hormonspiralen påverkar livmoderslemhinnan som blir tunn och inaktiv. Sekretet i livmoderhalsen blir segt och försvårar för spermierna att tränga igenom det. Därmed förhindras befruktning. Hormonspiraler finns i olika storlekar och med olika mycket mängd gestagen.

Hur skaffar jag en hormonspiral?

Hormonspiraler är receptbelagda och finns på apotek. De sätts in av barnmorska eller läkare i samband med en gynekologisk undersökning. Du kan läsa mer om hur det går till att sätta in en spiral på 1177 Vårdguiden.

Fördelar och nackdelar med hormonspiral

Hormonspiral är ett mycket säkert preventivmedel. Den kan vara ett bra preventivmedel för personer med riklig mens eftersom blödningarna minskar. Gestagens inverkan på livmodern gör att blödningarna kommer oregelbundet och kan efter en tid upphöra så länge spiralen är kvar. Biverkningar av hormonspiralen är ovanliga eftersom mängden gestagen i kroppen utanför livmodern är mycket låg. Men en del får biverkningar i form av till exempel humörförändringar. Hormonspiralen kan sitta kvar i livmodern med fullgod effekt i tre till fem år, beroende på vilken sorts hormonspiral det är. Två vanliga sorter är Mirena och Kyleena. 

Kom ihåg!

Spiralen ger inget skydd mot könssjukdomar, så använd kondom som komplement vid tillfälliga kontakter.