Till sidans huvudinnehåll

Sterilisering och vasektomi

Sterilisering är en definitiv preventivmetod som utförs genom en operation. Här kan du läsa mer om hur sterilisering fungerar.

Sterilisering innebär att vägen för sädesceller respektive äggceller blockeras så att befruktning inte kan ske.

Hur går sterilisering till?

Vasektomi

Vasektomi är ett enkelt och snabbt ingrepp som innebär att sädesledarna skärs av. Lokalbedövning är vanligast men det går också att få narkos. Ingreppet leder till att spermierna inte kan blandas med sädesvätskan. Ingreppet påverkar inte produktionen av hormoner och påverkar inte sexlusten, utlösningen, förmågan att få stånd eller övriga delar av kroppen.

Vid vasektomi tvättas och rakas pungen och lokalbedövas. Läkaren gör sedan ett 1-2 centimeter långt snitt i övre delen av pungen, drar fram sädesledaren och delar den. Likadant görs sedan med den andra sädesledaren. 

Sterilisering av en man är ett mycket enklare ingrepp än sterilisering av en kvinna.

Sterilisering av kvinnor

Har du en livmoder klipps eller blockeras äggledarna för att förhindra spermiernas väg från livmodern in till äggledarna. Detta kan göras genom titthålskirurgi eller direkt via slidan och livmodern. Det kan också göras samtidigt som ett kejsarsnitt.

Läs mer om vasektomi och sterlisering av kvinnor på Vårdguiden.

Vart och hur steriliserar man sig?

Alla som har fyllt 25 år har rätt att på egen begäran bli steriliserad. Innan du kan bli steriliserad måste en läkare göra en undersökning och en medicinsk bedömning.

Det är obligatoriskt enligt lag att din läkare förvissar sig om att du är införstådd med vad ingreppet innebär. Oftast innebär detta att du får prata med en kurator innan du tar ett slutgiltigt beslut om att sterilisera dig.

Fördelar med sterilisering

Sterilisering är en säker preventivmetod och det behövs inget annat skyddsmedel för att förhindra graviditet. Om du är helt övertygad om att i framtiden inte vilja sätta några barn till världen är sterilisering en bra preventivmetod. Du slipper bekymmer med preventivmedel och oönskade graviditeter vilket kan innebära en stor lättnad. Du behöver inte heller oroa dig för biverkningar. En sterilisering påverkar inte den sexuella lusten för varken män eller kvinnor och man får utlösning precis som vanligt - men utan spermier.

Nackdelar med sterilisering

Risken finns, framförallt hos unga, att man ångrar sig senare i livet. Är du det minsta tveksam inför ett så oåterkalleligt beslut bör du välja andra preventivmetoder. I vissa fall går vasektomi att återställa men eftersom det är osäkert kallar vi på RFSU metoden för oåterkallelig.

Kom ihåg!

Risken för att smittas av könssjukdomar finns kvar efter en sterilisering. Använd därför kondom om du har tillfälliga sexuella kontakter.

Podd om vasektomiTips! Lyssna på RFSU dokumentär om vasektomi. Fredrik ligger naken inför läkare och sköterskor för första gången i sitt liv. Snart ska de skära två små snitt i pungen och sen är han steril. Kommer sexlivet att förändras nu? Och vad händer om han ångrar sig?  Finns där poddar finns och via den här länken