Till sidans huvudinnehåll

Pessar

Pessar är ett preventivmedel utan hormoner. Du placerar pessaret i slidan innan du har sex, för att förhindra graviditet. Här kan du läsa om hur du använder pessar, hur det fungerar och vad du ska tänka på.

Hur fungerar pessar?

Ett pessar är ett graviditetsskydd som ser ut som liten skål av silikon. Du placerar pessaret i slidan så att den täcker livmodertappen. På det sättet förhindras spermier från att ta sig in i livmodern. Pessar ska användas tillsammans med pessargel, ett gel som bildar en extra barriär och minskar spermiernas rörlighet. Pessaret innehåller inga hormoner.

Hur effektivt skyddar pessar?

Pessar är ett mindre effektivt skydd mot graviditet än till exempel spiral och p-stav. Pessaret måste vara utprovat av barnmorska och sitta helt rätt för att ge effektivt skydd. Om pessaret har rätt storlek och sitter som det ska är det ett effektivt skydd mot graviditet. Det kan ta tid att lära sig hur pessaret ska sitta, och det kan vara svårt att veta om det sitter helt rätt.

Pessar skyddar inte mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du vill skydda dig mot sjukdomar.

Två olika sorters pessar

Det finns två olika sorters pessar. Den ena sorten kallas vaginalpessar eller slidpessar. Den är lite större, och täcker ett större område i slidan kring livmodertappen. Den andra sorten är mindre och kallas cervixpessar. Cervixpessaret ska sitta direkt på livmodertappen.

Hur skaffar jag pessar?

Pessar finns i olika storlekar och modeller. Du kan gå till en barnmorska eller gynekolog för att prova ut ett pessar. Om din mottagning inte har en viss storlek eller modell kan du be dem beställa in den. När du har fått ett pessar utprovat kan du själv beställa pessar och pessargel på nätet. För det behöver du inget recept.

Hur använder jag pessar?

Du sätter in pessaret i slidan innan du har sex. Det kan du göra precis innan eller upp till en timme innan du har sex.

Börja med att tvätta händerna. Smörj sedan in hela pessaret med spermiehämmande pessargel. Pessargelen behövs för att pessaret ska ge ett effektivt skydd. När du satt på gelen viker du ihop pessaret på mitten och för in det i slidan, ungefär som du kanske är van vid att göra med en tampong. Tryck upp pessaret så långt att det täcker livmoderhalstappen. När ditt pessar har rätt storlek och sitter på plats ska du inte kunna känna det. För att ta reda på att pessaret sitter rätt kan du känna med fingret att hela livmodertappen är täckt av pessaret.

Pessaret ska sitta kvar i slidan i minst sex timmar efter att du haft samlag. Om du använder ett vaginalpessar får det sitta inne i högst 24 timmar. Använder du ett cervixpessar ska det tas ut efter högst 48 timmar.

Vill du ha sex flera gånger i följd måste du fylla på med pessargel mellan gångerna. Om det har gått mer än två timmar sedan du satte in pessaret ska du fylla på med ny gel. När du är färdig med pessaret rengör du det med ljummet vatten och tvål.

Passar pessar mig?

Pessar passar dig som vill ha ett skydd mot graviditet som inte innehåller hormoner. Det passar dig som är bekväm med att själv föra in något i slidan. När det väl sitter på plats känner du inte av pessaret.

Vissa upplever att det kan vara svårt att vara helt spontan med pessar, eftersom det kräver lite planering att sätta in pessaret innan man har sex.

Pessar passar dig mindre bra om du känner dig osäker på hur du sätter in pessaret rätt, eller om du inte vill behöva tänka på att sätta in och ta ut det. Om du vill ha ett mer effektivt skydd kan p-stav eller spiral vara två alternativ. Kopparspiral är hormonfritt, precis som pessar.

Vad kostar pessar?

Hur mycket ett pessar kostar beror på var i landet du bor, hur gammal du är och vilken sorts pessar du använder. Ett pessar du köper på internet kan kosta några hundra kronor. Pessargel kan kosta 100–300 kr för en förpackning. I de flesta regioner är preventivmedel billigare när man är under 26 år. I vissa regioner kan man få pessar kostnadsfritt oavsett ålder.

Fördelar och nackdelar med pessar

Fördelar med pessar

  • Om pessaret används rätt ger det ett effektivt skydd mot oönskad graviditet.
  • Hormonfritt.
  • Lätt att rengöra.
  • Passar även gummiallergiker, eftersom den är av silikon.
  • Pessaret är ett miljövänligt alternativ eftersom det kan användas flera gånger.

Nackdelar med pessar

  • Pessaret måste placeras korrekt för att det ska fungera.
  • Det är svårt att veta om pessaret sitter rätt. Lite övning krävs.
  • Skyddar inte mot könssjukdomar.
  • En del upplever att det är störande för sexlivet att behöva tänka på att sätta in pessaret innan samlaget.