Till sidans huvudinnehåll

Pessar

Pessar är ett preventivmedel utan hormoner som används tillsammans med pessargel.

Hur fungerar pessar?

Ett pessar är en liten kupa av silikon som man placerar i slidan över livmodertappen. Därmed förhindras spermier från att ta sig in i livmodern. Pessar ska användas tillsammans med pessargel, ett gel som bildar en extra barriär och minskar spermiernas rörlighet.

Hur skaffar jag pessar?

Pessar finns i olika storlekar och modeller och provas ut hos en barnmorska eller gynekolog. När du väl har provat ut ett pessar och behöver ett nytt kan du gå in på nätet och beställa det själv.

Hur använder jag pessar?

Börja med att smörja in pessaret med pessargel. Sedan trycker du ihop pessaret med fingrarna och för in det i slidan. Pessaret ska sitta kvar i slidan i minst sex timmar efter samlag. Det får sitta inne i högst 24 timmar. Vill du ha samlag flera gånger måste du fylla på med pessargel mellan gångerna. När du är färdig med pessaret rengör du det med ljummet vatten och tvål.

Fördelar med pessar

Ett pessar som används rätt ger ett bra skydd mot oönskad graviditet.
Pessar är hormonfritt.
Materialet är silikon, vilket är lätt att rengöra. Passar även gummiallergiker. Eftersom pessaret kan användas flera gånger är det ett miljövänligt aleternativ.

Nackdelar med pessar

En del upplever att det är störande för sexlivet att sätta in pessaret innan samlaget. Ett pessar måste placeras korrekt för att det ska fungera. Det är svårt att veta om pessaret sitter exakt rätt, lite övning krävs.

Vad kostar pessar?

Det beror på var i landet man bor, hur gammal man är och vilken sorts pessar man använder. I vissa landsting kan man få pessar kostnadsfritt oavsett ålder. I de flesta landsting och regioner är preventivmedel billigare när man är under 26 år.

Kom ihåg!

Pessar skyddar inte mot könssjukdomar. Använd kondom vid tillfälliga sexuella kontakter.

Här finns mer info (pessar.nu)