Till sidans huvudinnehåll
P-pillerkartor av olika slag.
P-pillerkartor av olika slag.

P-piller

P-piller är ett av de vanligaste preventivmedtoderna. Den mest använda typen av p-piller är kombinerade p-piller. De innehåller en kombination av syntetiska hormoner (östrogen och gestagen).

Hur fungerar p-piller?

P-pillren förhindrar ägglossning så att befruktning inte kan ske. De gör också att livmoderhalsens sekret blir för segt för spermierna att ta sig igenom samt påverkar slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg inte kan fastna och utvecklas.

Hur skaffar jag p-piller?

För att få p-piller ska du gå till en barnmorska eller läkare, som skriver ut ett recept. Det är viktigt att ta tabletterna vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Går det mer än 36 timmar mellan två tabletter behövs det ett kompletterande skydd (t.ex. kondom) under en vecka. Det är nödvändigt även vid kräkning och diarré. 

Fördelar med p-piller

Kombinerade p-piller är ett mycket säkert preventivmedel om det används enligt de föreskrifter som ges. Några av fördelarna med p-piller är:

  • Regelbundna blödningar.
  • Mindre blödningar.
  • Inga ägglossningssmärtor.
  • Risken för menssmärtor och premenstruella besvär är mindre.

Nackdelar med p-piller

De första månaderna kan en del kvinnor få övergående besvär med mellanblödningar. Vissa kvinnor kan också uppleva nedstämdhet och minskad sexuell lust. Bröstspänningar, illamående och viktökning på grund av ökad aptit kan också förekomma. Kvinnor som har behandlats för eller har anlag för blodpropp ska inte använda kombinerade p-piller. Storrökare avråds också från att använda p-piller eftersom de i kombination med rökning ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. P-piller bör också undvikas i samband med vissa andra allvarliga sjukdomar såsom t.ex. tidigare hjärtklaffoperation, tidigare bröstcancer, pågående akut leversjukdom och sängläge eller orörlighet i samband med större operationer. Sambandet mellan p-piller och risken för bröstcancer har diskuterats och forskningsresultaten visar på en liten ökad risk för bröstcancer.

Kom ihåg!

P-piller skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar. Använd kondom om du har en tillfällig sexuell kontakt.