Till sidans huvudinnehåll

Femidom

Här finns information om det hormonfria preventivmedlet femidom. Hur det används och fungerar, fördelar och nackdelar.

Vad är femidom?

Femidomen är en tunn gummibehållare som förs in i slidan eller analen före samlag. Öppningen består av en bredare kant och en ring som placeras runt slidmynningens utsida. Ringen förhindrar att femidomen glider in i slidan eller analen. I botten på femidomen finns en mindre ring som underlättar isättning och som håller femidomen på plats. Om man använder femidomen vid analsex kan man ta bort ringen.

Hur fungerar femidomen?

Femidomen förhindrar att spermierna kommer in i livmoderhalsen. Femidomen skyddar även mot könssjukdomar, på samma sätt som kondomer gör.

Hur gör jag med femidomen?

Femidomen placeras i slidan före samlaget. Den breda kanten och ringen ska placeras runt slidmynningens utsida så att den täcker blygdläppar, urinrör och klitoris. Femidomen bör kombineras med glidmedel, som man då applicerar på insidan. Om en femidom skulle gå sönder eller halka ur finns akutpreventivmedel att använda inom tre dygn, för att undvika graviditet.

Ska femidomen användas i analen, bör den breda kanten täcka anusmynningen.

Fördelar med femidom

Femidomen ger den som penetreras kontroll över sin kropp, då den till skillnad mot kondomen placeras i den person som penetreras (slida/anus) och inte på den person som penetrerar. Om femidomen används på rätt sätt är den ett effektivt skydd mot oönskade graviditeter och könssjukdomar.

Nackdelar med femidom

Det krävs lite övning för att placera den rätt.