Till sidans huvudinnehåll
Femidom är ett tunt skydd av plast eller latex som du sätter i slidan eller analen innan du har sex

Femidom

Femidomen är ett tunt skydd av plast eller latex som du sätter i slidan eller analen innan du har sex. Det är ett hormonfritt preventivmedel som skyddar mot graviditet och könssjukdomar. Här kan du läsa om hur en femidom fungerar och hur du använder den.

Hur fungerar femidom?

Femidomen skyddar både mot graviditet och mot könssjukdomar, på samma sätt som kondomer gör. Den skyddar mot graviditet genom att förhindra att spermierna kommer in i livmoderhalsen, och mot sjukdomar genom att hindra direktkontakt med hud och slemhinnor. Femidomen liknar en kondom, men är större. Den innehåller inga hormoner och påverkar därför inte kroppen.

Hur effektivt skyddar femidom?

Om femidomen används på rätt sätt är den ett effektivt skydd mot både oönskade graviditeter och könssjukdomar.

Hur använder jag femidom?

Du sätter in femidomen i slidan eller analen. Du kan sätta in den precis innan du har sex, men det går också bra att sätta in den flera timmar i förväg.

Femidomen har en bred öppning med en plastring runt. Plastringen placerar du runt slidmynningens eller analöppningens utsida för att förhindra att femidomen glider in i slidan eller analen. Om du använder femidom i slidan ska den breda kanten och ringen placeras så att den täcker blygdläppar och klitoris. Om du använder den i analen ska kanten och ringen täcka anusmynningen. På insidan av femidomen finns en mindre ring som gör det lättare att sätta in femidomen och som håller den på plats. Om du använder femidom när du har analsex kan du ta bort ringen på insidan om du vill.

Glöm inte glidmedel! 

När du använder femidom är det viktigt att använda mycket glidmedel, eftersom femidomen inte sitter lika bra om det blir för mycket friktion under sexet. Glidmedlet sätter du på insidan av femidomen eller på penisen eller dildon. Om du använder den i analen kan du sätta glidmedel på utsidan av femidomen för att det ska vara lättare att föra in den. Det är bra att hålla den stora ringen på plats med handen när man för in en penis eller dildo i början av sexet, men när den väl är på plats behöver du inte hålla fast den.

Om femidomen halkar ur eller går sönder behöver du sätta in en ny om du vill fortsätta ha sex. Om något gått fel med femidomen när du haft sex finns akutpreventivmedel som du kan använda inom tre (ibland fem) dygn för att undvika graviditet.

Undvik glidmedel med olja om femidomen är gjord av latex

De flesta femidomer är gjorda av plast, men vissa är gjorda av latex, alltså gummi. Om du använder en femidom av latex är det viktigt att du inte använder ett glidmedel som innehåller olja, eftersom olja och fett kan göra att latexskyddet går sönder lättare.

Passar femidom mig?

Femidom passar dig som vill ha ett effektivt skydd mot både könssjukdomar och graviditet. Den passar också dig som vill använda ett hormonfritt preventivmedel.

Att sätta in en femidom kan kräva lite övning, men när du väl har lärt dig går det lätt. Om du inte är bekväm med att sätta femidomen på plats i slidan eller analen kan kondom vara ett enklare alternativ, men som sagt går det oftast lättare med femidom ju mer du övar.

Femidomen ger den som penetreras kontroll över sin kropp, eftersom den till skillnad mot kondomen placeras i personen som penetreras och inte på personen som penetrerar. Det kan vara en anledning att välja femidom framför kondom.

Hur skaffar jag femidom?

Du kan köpa femidom på nätet, till exempel på nätapotek, och i vissa sexbutiker. Femidom är tyvärr svårare att få tag på och något dyrare än kondom. Ett vanligt märke heter Pasante.

Vad kostar femidom?

Ett paket med tre femidomer kan kosta omkring hundra kronor.

Fördelar och nackdelar med femidom

Fördelar med femidom

  • Effektivt skydd mot både graviditet och könssjukdomar.
  • Innehåller inga hormoner och påverkar inte kroppen.
  • Ger den som penetreras mer kontroll över sin kropp.
  • Kan sättas in flera timmar innan du har sex, eller precis innan.

Nackdelar med femidom

  • Det krävs lite övning för att placera den rätt.
  • Kan vara svårt att få tag på.
  • Något dyrare än kondomer.