Till sidans huvudinnehåll

Analsex

Analsex är att stimulera området i och runt omkring analen genom att slicka (rimming), pilla, smeka, föra in fingrar eller andra föremål och utöva analsamlag (om sexet innebär penetrering) på sig själv eller sin partner.

Analsex då och nu

Historiskt har analsex använts i stället för vaginalsamlag för att undvika oönskad graviditet, och görs så även i dag. I Sverige tycks det vara vanligare i dag än förr att människor prövar anal penetration medan färre verkar ägna sig åt detta regelbundet. I sexuella handlingar mellan män har det varit, och är, ett sätt bland andra att ha sex på. Analsex med dildo, så kallad pegging, förekommer också mellan de som inte har kukar.  

Vad är skönt med analsex, och varför?

Många tycker att det är skönt att bli sexuellt stimulerade i och runt anus. De lustkänslor som många känner vid analsex hänger samman med områdets känslighet. Vid ändtarmsöppningen finns det mycket nerver och området är känsligt för beröring.

Alla oavsett kön kan utföra och ta emot analsex inklusive analsamlag. I samband med onani kan många tycka om att penetrera sig själva i anus med fingrar eller andra föremål. Även mellangården (området mellan anus och penis/slidöppning) kan vara skön att smeka i samband med sex.

Hur analen ser ut och funkar

Huden runt analen är ofta lite mörkare än huden runt omkring, detta är pigment och inte smuts. Vid analöppningen finns en yttre ringmuskel, som är viljestyrd, och en inre ringmuskel som inte är viljestyrd utan reagerar för tryck. Vid tryck drar den ihop sig, men efter en stund (den så kallade 15-sekundersregeln) slappnar den av och kan släppa igenom ett föremål, finger eller en penis.

Innanför ringmuskeln finns ändtarmen. Den är ungefär 15 cm lång och böjer sig bakåt, den är alltså inte rak. Där ändtarmen slutar finns ytterligare en muskel och därefter börjar tjocktarmen. Ändtarmen innehåller i allmänhet inget bajs så länge man inte är bajsnödig men det kan ibland finnas små rester.

4 tips för bättre analsex!

 1. Om du har lust att prova analsex är det ett bra sätt att först testa på dig själv under exempelvis onani, för att få en uppfattning om hur det kan kännas. Smek gärna med fingrarna runt anusöppningen utan att penetrera den, innan själva inträngandet påbörjas. Man kan töja anusingången genom att försiktigt föra in ett eller flera fingrar och röra lite in och ut och runt. Använd glidmedel.

2. Prova olika ställningar! Den som blir penetrerad kan ligga på mage, stå upp, ligga på rygg eller sidan eller stå på knä. Testa lite olika och känn efter vad som känns bäst.

3. Vid penetrering kan det vara bra att föra in föremålet (penis, dildo etc) lite i taget, stanna upp lite och så föra in en bit till. På så sätt töjer man anus gradvis och risken för oönskad smärta minskar.

4. Det finns speciella sexleksaker som är designade för att stimulera p-punkten.

Olika sätt att ha analsex

Många gillar att bli smekta och slickade runt och i analen. Andra tycker att det är skönt att tänja ut analen. Eftersom analen inte har någon egen lubrikation är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel vid analsamlag för att förhindra skador.

Män har en prostatakörtel, som man kan känna med fingrarna ca åtta centimeter upp i ändtarmen. Tryck mot mannens prostatakörtel, som även kallas p-punkten, kan ge lustkänslor. En del får orgasm av sådan stimulering och det är inte ovanligt att män ägnar sig åt att stimulera p-punkten på egen hand i samband med onani eller tillsammans med en partner. Män kan även få orgasm i samband med analsamlag, vilket är prostatans förtjänst.

Varför tappar jag ståndet vid analsex?

Runt analen finns svällkroppar som blodfylls vid sexuell upphetsning. Vid analsamlag kan blod rusa från penis till området runt analen så att ståndet försvinner. Detta beror inte på minskad kåthet utan att blodet är i området runt anus istället för runt könet. 

Glöm inte detta!

Använd alltid kondom! Slemhinnan i analen gjord för att suga upp vätska vilket innebär hög risk för överföring av könssjukdomar och hiv. Kondom skyddar dessutom mot bakterier som kan överföras vid analsamlag. Det går även bra med femidom.

Eftersom det nästan inte finns något naturligt glidmedel i anus är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel. Hellre för mycket än för lite. Använd endast vatten- eller silikonbaserat glidmedel då hudlotion, olja och annat som innehåller fett kan förstöra kondomen.

Stressa inte. Ofta behövs det lite tid för att musklerna ska slappna av. Det ska vara skönt, det ska aldrig göra ont.

Slemhinnan i analen är tunn och känslig. Var försiktig med naglar och smycken som till exempel ringar och armband.

Använd inget som du haft i anus direkt i en fitta. Tvätta ordentligt eller byt till en ny kondom mellan.

Om du använder ett föremål för att penetrera din partner eller dig själv, använd ett föremål med en bred bas – annars finns det risk för att det glider in helt och hållet. Det kan i så fall vara svårt att få ut föremålet igen på egen hand.

Kom ihåg att precis som vid all sex ska det kännas bra före, under och efter – för alla parter.